« Naspäť na tento recept

Kardinálove rezy bez lepku verzia na vytlačenie

Kardinálove rezy sú špecialitou našich susedov z Rakúska. Tak ako my bežne pečieme na jar a v lete ovocné koláče, tak oni pečú kardinálove rezy. Ak ich ešte nepoznáte, ide o nadýchaný dezert, ktorého základ tvoria vajcia. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu a pruhov bielok sa nachádza lahodná šľahačková plnka. Pôvodne kávová, dnes však poznáme kardinálove rezy v mnohých variáciách, napríklad aj ovocných.

Autor receptu: novalim

Postup receptu

Predhrejeme rúru na 160 stupňov a na plech pripravíme papier na pečenie.

Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a gumenou varechou ho dobre ale zľahka vmiešame do snehu.

Na piškótovú zmes dáme do misy vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Na penu preosejeme Novalim Promix PK špeciál a gumenou varechou ju zľahka ale dobre vmiešame.

Obe zmesi naplníme do osobitných zdobiacich vrecúšok s okrúhlym otvorom (resp. do igelitových sáčkov, na špičke ktorých spravíme otvor o priemere asi 1-1,5 cm.

Na plech s papierom nanášame striedavo piškótový pás a tesne vedľa neho bielkový atď. Pásy by sa mali zľahka dotýkať, pri pečení sa pekne spoja a vytvoria cesto.

Pečieme asi 25 minút na 160 stupňoch. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Cesto pri chladnutí môže zľahka upadnúť.

Na plnku si v miske z vodou necháme napučať plátky želatíny – asi 5 minút.

V malom kastróliku zahrejeme 3 PL tvarohu. Napučanú želatínu vyžmýkame z vody a dáme ju do zahriatej tvarohovej zmesi. Miešame, kým sa nerozpustí – neprevárame! Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu chladnúť.

Vo väčšej mise vyšľaháme šľahačku. Tvaroh rozmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a primiešame zahriaty tvaroh so želatínou. Napokon vmiešame vyšľahanú šľahačku a na kúsky nakrájané jahody.

Vychladnuté cesto preklopíme na čistý papier na pečenie, použitý papier na pečenie stiahneme. Cesto rozrežeme na dva rovnako široké pláty cesta a jeden plát natrieme lekvárom a plnkou. Prikryjeme druhým plátom cesta.

Hotové rezy necháme v chladničke odstáť aspoň 2-3 hodiny, kým plnka pekne nestuhne. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Suroviny




40
minút
príprava
25
minút
na 160 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist