Karamelový zákusok fotorecept

szupolka - fotkaszupolka, 6. marca 2016
Karamelový zákusok (fotorecept)
Foto: szupolka

Recept na tento zákusok som našla v časopise Dobré jedlo z apríla roku 2003. Je to zákusok môjho života. Ešte som len zbadala fotku Zobraziť celý popisRecept na tento zákusok som našla v časopise Dobré jedlo z apríla roku 2003. Je to zákusok môjho života. Ešte som len zbadala fotku v časopise a už som vedela, že toto je ono! Možno pre niektorých je presladený, ale ja to takto mám rada.

28 kociek
porcií
480 minút
príprava
384 minút
na 100 a 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 PL
6 PL
6 ks
1 bal
2 PL
Snehové cesto:
200 g
5 ks
Plnka:
300 g
250 ml
300 ml
1 bal
5 ks
350 g
 (koňak)




Postup

  1. 1

    Ako prvé je dobré si pripraviť snehové cesto, pretože ho treba sušiť až 4-6 hodin. Päť vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a pridáme 200 g kryštálového cukru. Vymiešame a dáme na plech s vymasteným (maslom) papierom na pečenie. Sušíme v trúbe pri 100 stupňoch okolo 5 hodín až kým snehový plat nebude úplne suchý. Žĺtky si odložíme do chladničky. Budeme ich potrebovať k plnke.

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako druhé v hrnci s hrubším dnom skaramelizujeme 300 g cukru a pridáme do toho 250g smotany na šľahanie. Väčšinou prebehne búrlivá reakcia pretože karamel je horúci a smotana studená. Z časti karamelu sa urobia hrudky. Netreba sa toho zľaknúť. Varíme karamel so smotanou až kým sa všetko nerozpustí. Vzniknutú zmes necháme vychladnúť a potom dáme do chladničky. V zime ju môžeme rovno vyložiť na balkón či terasu.

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz pristupujeme k príprave dvoch vrstiev cesta. Ja ich pečiem zvlášt ale dá sa urobiť celé cesto a rozdeliť ich na dva plechy a piecť naraz v trúbe. Pripravíme si ingrediencie. Rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor, žĺtky a postupne múku s kypriacim práškom a kakaom. Ľahko zamiešame a vyložíme na plech s vymasteným papierom. Pečieme 10-12 minút pri 180 stupňoch.

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz sa vrátime k vychladnutému karamelu. Vyberieme ho z chladničky a vyšlaháme šľahačom cez 5 minut. Zmes zmení farbu na svetlejšiu a konzistenciu na zamatovú. Chuťovo je to úžasné takže určite to nedovoľte ochutnať deťom lebo Vám toho veľa nezostane. Vyšlahaný karamel nedávame už späť do chladničky. Necháme ho vyrovnať sa izbovej teplote.

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V malom hrnci uvaríme Zlatý klas v 300 ml mlieka. Na konci vmiešame do pudingu 5 žĺtok, ktoré nám ostali pri príprave snehového cesta a necháme prejsť varom. Následne počkáme kým puding vychladne ale z času na čas (najmä na začiatku) ho zamiešame aby nevznikli hrudky. Keď má puding izbovú teplotu pristúpime k postupnému spájaniu pudingu, masla a karamelu. Pomaly zašľahávame kúsky pudingu do masla a potom postupne pridávame do zmesi karamel. Všetko dobré zmiešame šlľahačom a plnka je hotová!

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pristupujeme k spájaniu celého zákusku. Vrstvy tmavého cesta pokropíme rumom. Spodnú vrstvu natreme plovicou plnky.

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na vrstvu natretú plnkou prilepíme snehové cesto a potrieme ho druhou polovicou plnky.

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vrch položíme druhú tmavú piškótovú vrstvu. Vrch posypeme kakaom a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Pred podávaním odrežeme prebytočne veľké snehové cesto aby sme zarovnali boky. Koláč je trochu naročnejší a pracnejší ale výsledok určite stojí za to. Dobrú chuť :)

    Karamelový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tip: Keďže tento zákusok je časovo náročný robievam bod číslo 1 a 2 v jeden deň a so zvyškom pokračujem nasledujúci deň. Týmto spôsobom to nie je tak unavujúce.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Paráda parádna! najskôr som sa zľakla tých časov, ale v úvode ich vysvetľuješ, takže ok:-) karamelové mám rada, chystám sa na jeden už dlhšie, len ma odrádza to množstvo cukru. No tento zákusok vyzerá tiež priveľmi lákavo. Zvlášť oceňujem perfektne popísaný postup, dobre sa to čítalo, určite zvládne aj začiatočník podľa neho.
Veľmi pekná a precízna práca, 5*, KK
haji
Hmm, už jsem podobný recept někde zahlédla - myslím pěnový plát uprostřed. Karamel miluji, si ukládám! Děkuji za bezva recept!
katka78
@Szupolka môžeš prosím uviesť rozmery plechu? Zákusok sa mi páči, aj chuť si viem celkom predstaviť, rozmýšľam, že by som ho upiekla ocinovi k sviatku. Ďakujem vopred :-)
sovka62
Prácny, náročný na čas, ale s dobrými vecami to už tk býva. Určite stojí za tú námahu, hlavne pre mňa, lebo karamel tiež milujem. Pripájam sa ku @Katke78 , tiež ma zaujíma rozmer plechu, lebo do veľkého, aký používam, by suroviny na cesto stačili tak na jeden plát.
maska10
Aj mna zaujal tvoj recept,je to sice kaloricka bomba ale cukor sa da ubrat.CHcem sa spytat pri akej teplote sa susi snehovy plat?Dakujem vyskusam a davam 5*
dzejsik
ja síce s karamelom kamarát nie som, ale rada ho vyskúšam, keď dostanem požiadavku na niečo karamelové od známych ;) :) krásny!
monty469
Ja neverím. Nedávno som si listovala staré časopisy s receptami a presne tieto rezy som si označila, že ich musím urobiť :-) Vyzerajú lákavo, karamelové zbožňujem 5*
simcanz350
Vyzerá úžasne, a určite tak aj chutí. Išla som ohviezdičkovať, ale pustilo ma to len cez prvú hviezdičku. Ospravedlňujem sa, ešte to tu veľmi neovládam. V každom prípade som chcela dať všetkých 5 hviezdičiek.
jack
Karamelové mám vééľmi rada.
tothka
Zákusok sa mi páči, už dlhšie uvažujem o snehovom pláte v strede zákusku, ale v tvojom recepte je vedené pečenie v dlžke 5 hodín, čo sa mi vidí veľmi dlho,
a tiež by ma zaujímal rozmer plechu na ktorom si piekla.
danda3
Tieto rezy robievala aj moja mamina, bol veľmi žiadaný hlavne na svadby, krásne sa Ti vydaril.☺
danielas
Pripájam aj ja pochvalu a päť hviezdičiek. Zaujímavý, nevšedný a lákavý. Stojí za vyskúšanie. V tom úvode mi hovoríš z duše .-)
szupolka
Vďaka všetkým za hviezdičky a pochvaly :) Veľmi ste ma potešili.
Používam na tento zakúsok menší plech o rozmeroch 24x40cm. Recept je ale veľmi flexibilný. V prípade väčšieho plechu stačí pridať jedno vajíčko a po jednej lyžici múky a cukru na cesto a tak isto stačí pridať bielok k snehovému cestu. Často si ten recept upravujem keď ho robím v tvare torty. A čo sa týka plnky, vtedy do nej pridávam uvarené salko a stačí mi jej aj na potretie vrchu a bokov torty. Držím palce nech sa Vám tento recept vydarí :)
sracz
Nedeľňajší cukrárenský "MARATÓN" v exluzívnej zostave plnej hviezd. Do extra triedy patríš dnes aj Ty, @szupolka milá a v peletóne určite nehráš "druhé husle"!
mariadra
No to je super zákusok, karamel má rada celá moja rodina, takže keď bude čas pustím sa do toho. Určite to stojí za tú námahu. Samozrejme dávam 5* a ukladám do KK.
katka78
Práve sa chladí, veľmi som zvedavá na výsledok :-) Ďakujem ze podrobne rozpísaný postup, išlo mi to s ním šup-šup. Ako radíš, včera som si pripravila karamel a upiekla bielkové cesto. Dnes kakaové, dokončila plnku a teraz nechávam odležať v chlade. Večer skontrolujem ako vyšiel.
dogagador
Natuto zlozitost sa dam nahovorit, laka ma kombinacia piskotoveho a snehoveho cesta.
katka78
Do večera som nevydržala, aspoň tieto skrojky som ochutnala. Zákusok je výborný, ako inak - veď je tam karamel. Už len vrch dozdobím. Ďakujem za recept @szupolka :-)


dogagador
@Szupolka : 1)do pudingu ziadny cukor, iba ta karamelova slahacka?
2)cokoladove cesto jedno je zo 6 vajec, alebo z 3?
katka78
@Dogagador (15.3.2016 00:50) Určite sa ti podarí aj krajší, ja ho mám taký hala-bala, žiadne pekné rovné úhľadné cesto a plnka, skôr kopce a doliny :-) Ale ja si na dokonalosť nepotrpím, skôr naopak :-)
*puding som nesladila - osladí to ten karamel, presne ako si napísala
*z uvedeného množstva surovín na kakaové cesto som upiekla oba korpusy (akurát ja som robila z menšej dávky celý zákusok).
dogagador
Taksom ho spravila, podaril sa, vsetkym chutil neskutocne! Do pudingu som musela pridat trocha cukru, lebo sa mi podarilo spravit trocha horkejsi karamel. Ale dokopy to bolo super. Mam aj foto, neskor ho pridam
dogagador
ja neviem, ci to niekto dalsi skusal, ak nie, velka chyba. ja ho idem robit zas...je nenormalne dobry
szupolka
@Dogagador (25.3.2016 19:28)

Prepač dogagador25, od marca som tu nepozerala. Na jeden plat cesta idu 3 vajíčka takže na dva platy 6 vajíčok. Ja do pudungu cukor nepridavam, ten karamel to osladi až až. Vďaka za užasný ohlas na môj obľubený zakusok!
Katka78 super sa Ti podaril, vďaka za foto, som nadšená, že aj Vam sa pači tato karamelová kombinacia. Necha sa všetkym dari s tymto kolačikom!!!
Veľa zdaru!
marika9
Je perfektný. Ja ho robievam už minimálne 30 rokov. Že je sladký? Zákusok má byť sladký. Keď nechcem sladké, dám si chlieb so šunkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia