Veterníky

Karamelové, vanilkové a kávové veterníky

Autor receptu: majcita

Obľúbené veterníky v troch príchutiach.

15
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Odpaľované cesto: Vodu, soľ a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Zohrievame a po roztopení masla prisypeme preosiatu múku, znížime intenzitu ohrevu a cesto odpaľujeme (miešame vareškou) 3-4 minúty. Miešame zo strany na stranu, aby sa odparila voda a vznikla kompaktná hmota. Cesto necháme vychladnúť a potom postupne po jednom vmiešame vajíčka. Cesto preložíme do vrecka a nastriekame veterníky na plech s papierom na pečenie, pečieme 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút. Upečené, vychladnuté veterníky prekrojíme.
  2. Vanilkovo-šľahačkový krém: Zo 400 ml mlieka, 2 vrecúšok vanilkového cukru, 1 PL kryštálového cukru a vanilkového pudingu v prášku uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Šľahačku v prášku vyšľaháme so 150 ml mlieka. Vyšľaháme vychladený puding a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou.
  3. Karamelovo-šľahačkový krém: Zo 400 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru a karamelového pudingu v prášku uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Šľahačku v prášku vyšľaháme so 150 ml mlieka. Vyšľaháme vychladený puding a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou.
  4. Kávovo-šľahačkový krém: Zo 400 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru, Zlatého klasu a instantnej kávy uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Šľahačku v prášku vyšľaháme so 150 ml mlieka. Vyšľaháme vychladený puding a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou.
  5. Karamelová šľahačka: Deň vopred (večer) rozpustíme 3 PL cukru na karamel, prilejeme 250 ml mlieka a uvaríme “karamelové mliečko”. Dáme vychladnúť na noc do chladničky. Na druhý deň prisypeme 2 šľahačky v prášku a vyšľaháme karamelovú šľahačku.
  6. Poleva: Zo 100 g kryštálového cukru pripravíme karamel, do ktorého následne pridáme 30 g masla izbovej teploty a 100 ml vlažnej smotany alebo mlieka. Povaríme do rozpustenia. Odstavíme z tepla a prisypeme práškový cukor do želanej konzistencie. (Na vanilkovú polevu opakujeme postup, pričom pridáme ku kryštálovému cukru aj vanilkový - roztopíme kryštálový s vanilkovým cukrom na karamel. Pri poleve na kávové veterníky dodržíme postup s primiešaním 2 ČL instantnej kávy - pri varení karamelu, následne tieto “rozvary” “mliečka” zahustíme práškovým cukrom podľa želanej predstavy.)