Karamelový zákusok
Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Každý pozná z odpaľovaného cesta veľa dobrôt, jednu
ponúkam s karamelovým prekvapením. Výborné pohostenie
na rôzne príležitosti.
18-20 porcií |
50 minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Vodu nalejeme do hrnca, pridáme pokrájané maslo, soľ a necháme zovrieť. Po zovretí stiahneme plameň a po častiach vmiešame múku. Na miernom ohni cesto miešame (odpaľujeme) aspoň 5 minút.
- Cesto necháme vychladnúť, potom ho preložíme do mixéra a prišľaháme prášok do pečiva a postupne po jednom aj vajíčka. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame cesto v dvoch vrstvách na seba, aby bolo vyššie po upečení. Pečieme 20-25 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov. Rúru počas pečenia neotvárame.
- Pudingový krém: V mlieku s cukrom a štipkou soli uvaríme Zlatý klas na hustý puding, ktorý zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
- Deň predtým som si uvarila karamelovú šľahačku. Ako nato? Cukor kryštál skaramelizujeme, vlejeme smotanu na šľahanie a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky. Teraz smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix a dobre došľaháme do tuha.
- Upečené odpaľované cesto v strede prekrojíme na polovice a pomocou cukrárského vrecka s ozdobnou špičkou plníme najprv pudingovým krémom a následne šľahačkou. Vrch zakryjeme druhou polovicou upečeného cesta. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo pofŕkame čokoládovou polevou. Dobrú chuť všetkým.