Karamelový zákusok

Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Každý pozná z odpaľovaného cesta veľa dobrôt, jednu ponúkam s karamelovým prekvapením. Výborné pohostenie na rôzne príležitosti.

18-20
porcií
50 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vodu nalejeme do hrnca, pridáme pokrájané maslo, soľ a necháme zovrieť. Po zovretí stiahneme plameň a po častiach vmiešame múku. Na miernom ohni cesto miešame (odpaľujeme) aspoň 5 minút.
  2. Cesto necháme vychladnúť, potom ho preložíme do mixéra a prišľaháme prášok do pečiva a postupne po jednom aj vajíčka. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  3. Plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame cesto v dvoch vrstvách na seba, aby bolo vyššie po upečení. Pečieme 20-25 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov. Rúru počas pečenia neotvárame.
  4. Pudingový krém: V mlieku s cukrom a štipkou soli uvaríme Zlatý klas na hustý puding, ktorý zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
  5. Deň predtým som si uvarila karamelovú šľahačku. Ako nato? Cukor kryštál skaramelizujeme, vlejeme smotanu na šľahanie a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky. Teraz smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix a dobre došľaháme do tuha.
  6. Upečené odpaľované cesto v strede prekrojíme na polovice a pomocou cukrárského vrecka s ozdobnou špičkou plníme najprv pudingovým krémom a následne šľahačkou. Vrch zakryjeme druhou polovicou upečeného cesta. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo pofŕkame čokoládovou polevou. Dobrú chuť všetkým.