Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Karamelové kocky

pethrooshick - bez fotkypethrooshick, 23. apríla 2019
35
porcií
240 minút
príprava
30-40 minút
na 170-175 °C

Suroviny

Piškóta:
4 ks
4 vrchovaté PL
8 rovných PL
štipka
1 dcl
1 bal.
Čokoládová vrstva:
100 g
cca 150 ml (33 %)
Plnka:
2 bal. (obyčajné)
500 g
300 ml
1 bal.
2 PL
Poleva:
 (33 %)




Postup

  1. 1

    Deň dopredu si pripravíme z klasického Salka karamelové - 3 hodiny varíme v originálnom balení (odstráňte len etiketu) ponorené celé vo vode v polozakrytom hrnci tak, aby voda neustále vrela na čo najmenšom plameni, resp. stupni. Následne musí dobre vychladnúť, najlepšie od rána do večera, resp. naopak. Teoreticky by sa dalo použiť a ušetriť si tak čas asi aj hotové karamelové Salko, ale neskúšala som. Súčasne uvaríme z mlieka, cukru a Zlatého klasu hustý krém a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme si piškótu (optimálne súčasne s karamelovou masou) - v mixéri na vysokých obrátkach vymiešame bielky s cukrom a štipkou soli do tuhého snehu (trvá niekoľko minút). Následne zľahka primiešame žĺtky, preosiatu múku, prášok do pečiva a olej - možno primiešať aj ručne. Cesto vylejeme na plech s rozmermi cca 30x40 cm, pre ďalšiu manipuláciu najlepšie vystlaný papierom na pečenie. Vzhľadom k tuhšej konzistencii cesta jeho povrch ešte upravíme tak, aby bol čo najrovnejší - radšej trochu cesto rozprestrieť do krajov plechu, i keď olej v ceste zabezpečí pomerne rovný povrch aj bez výraznejších opatrení. V teplovzdušnej rúre pečieme na cca 170-175 °C asi 30-40 minút - záleží od rúry. Najlepšie je upečenosť piškóty skontrolovať špajdľou - po kolmom zapichnutí do piškóty uprostred pekáča a až po jeho dno a následnom vytiahnutí by mala ostať suchá. Piškótu necháme vychladnúť - keď ju na papieri vyberieme z plechu, vychladne rýchlejšie. Nezľaknite sa tuhšej hladkolesklej konzistencie povrchu, to je v poriadku.

  3. 3

    Keď už bude piškóta izbovej teploty (ešte stále varíme Salko a efektívne využívame čas), pripravíme si ganache - čokoládovú polevu - v parnom kúpeli do roztopenej čokolády prilievame postupne šľahačkovú smotanu, až získame hladkú krémovú konzistenciu - definitívne množstvo smotany treba upraviť podľa výslednej konzistencie - poleva by sa mala dať dobre nanášať, ale pri nanášaní na vychladnutú piškótu by nemala veľmi stekať. Mala by byť radšej trochu hustejšia, i keď sčasti sa vstrebe do piškóty. Piškótu s čokoládovou vrstvou necháme odstáť niekoľko hodín v chlade (komore), aby dobre zatuhla - najlepšie v nejakom uzatvárateľnom obale, napr. na prenos koláčov.

  4. 4

    Vychladnutý uvarený Zlatý klas a maslo spolu vymiešame do hladkého krému (prípadné hrčky Zlatého klasu v tomto štádiu rozbite ponorným mixérom - sekáčikom), následne po lyžiciach pridávame karamelovú masu Salka. Treba dávať pozor na to, aby všetky ingrediencie mali jednotnú, najlepšie izbovú teplotu - cca hodinku, dve pred miešaním krému ich vyložte z chladničky. Karamelový krém nanášame na piškótu s už vychladnutou čokoládovou ganache, takže ganache sa nemieša s krémom. Krém je hustý, takže sa dobre nanáša až ku krajom piškóty.

  5. 5

    Znovu nachystáme čokoládovú ganache, ktorou tentoraz pofŕkame povrch zákusku. Ak chceme precíznejšie zdobenie, mala by byť redšia, na nedbalé frcky stačí hustejšia. Zákusok krájame na kocky cca 5x5 cm dlhým nožom, ktorý si po každom prerezaní utierame. Zaoblené okraje piškóty na zákusky nepoužívam, ale ganache aj krém tam dávam - slúžia pre osobné testovanie pred servírovaním:-) Nech Vám chutí rovnako ako nám :-)

Diskusia k receptu

gerberka
Fotka môže byť, ale ty budeš určite kúzelníčka, keď dokážeš zo surovín uvedených na cesto upiecť túto piškótu, dokonca bez použitia prášku do pečiva a to na plech 30x40cm. A tie hlúposti, ktoré popisuješ o oleji v ceste, ktorý má podľa teba zabezpečiť, že cesto bude rovnejšie aj bez výraznejších opatrení. Vôbec ničomu nerozumieš, možno si sa dostala do kuchyne len náhodou, alebo si si úvodnú fotografiu niekde požičala. Ale nič to, aj tak je super, že máme na Varecha.sk kúzelníčku, možno sa od teba naučíme robiť aj rezne bez mäsa. Zdá sa, že si veľmi kreatívna osôbka!
1x jerica
pethrooshick
@Gerberka (23.4.2019 18:38)

Bože - ja som tam fakt zabudla ten prášok do pečiva!! Ospravedlňujem sa a dopisujem.. Predtým som robila tortový korpus a tam PDP nešiel.. A to som si recept prešla 2x.. Ďakujem za upozornenie - to by bola neplecha..
redakcia
@Gerberka (23.4.2019 18:38)

Autorka receptu doplnila použitie kypriaceho prášku do surovín i do postupu.
ancicka
@Pethrooshick (23.4.2019 19:44)
súhlasím s,Gerberka dnes 18:38,
no 1/5 kg masla na jeden koláč,tak to je už moc a ešte aj 2 salka...ja ked pečiem tortu,tak mi stačí toto množstvo masla a to bez salka, na takúto,a to je š 28 cm a v 12-15 cm ,aspň 3 krát prerezaná.




1x jerica
rika111
Pekný večer, áno je to dosť masla ale asi to tak má byť.
Ja pečiem roky torty na veľký plech a veru keď spočítam plnky a krém ktorý potrebujem na ozdobu torty tak niekedy mi 1 kg masla ani nestačí.
pethrooshick
Áno, masla tam ide požehnane, súhlasím. Karamelovú plnku som robila prvý raz a naivne som si myslela, že mi na to budú stačiť 2 maslá /aj s rezervou/. No, bola som hlúpa - musel tam ísť ešte aj Zlatý klas. Človek sa stále učí :-) Celý zákusok sa tvoril priebežne podľa mojich amatérskych cukrárskych vedomostí a rád mojej maminy a poviem pravdu, až do konca som netušila, ako tento dvojdňový experiment vypáli. Ale keďže pečiem pre radosť, až tak ma to netrápilo - prinajhoršom by som ho za trest musela zjesť sama :-) Ďakujem za objektívne poznámky aj všetky kometáre :-)
Ešte som predsviatočne vysmolila aj takéto dve kokosovo-ananásové tortičky a košíčky z lístkového cesta ako veľkonočnú variáciu na obložené chlebíčky. Recept som včera zadávala se vším všudy asi hodinu a aj tak chybne, tak tentoraz radšej len obrázky - možno pre niečiu inšpiráciu.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia