Karamelová torta s orechami

Autor receptu: danda3

Tortu som robila pre kamarátkinu dcéru k narodeninám, inšpirovala som sa viacerými receptami, až vznikol tento, tak dúfam, že bude oslávenkyni chutiť. Už som dostala správu, že torta bola fantastická, tak som rada, že táto kombinácia nesklamala.♥

16
porcií
180 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Každý plát si pečiem zvlášť, nechceli vysokú tortu, tak som urobila tri. Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, dobre prešľaháme, potom pridáme žĺtka s olejom a nakoniec už len zľahka zašľaháme múku+orechy+PDP.
  2. Nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie (priemer 26 cm) a dáme na 180°C piecť cca 10 minút.
  3. Upečený plát. Postup opakujeme ešte dvakrát.
  4. Pláty necháme vychladnúť.
  5. Zbavíme ich šupky.
  6. Salko si buď uvaríme (2,5 hodiny) alebo kúpime hotové karamelové a vyšľaháme s maslom, musí mať izbovú teplotu.
  7. Začneme skladať tortu, na spodný plát natrieme trošku plnky (rozdelíme si ju na 4 časti), prikryjeme druhým.
  8. Teraz som do druhej časti karamelového krému pridala orechy. Ak sa vám zdá po pridaní orechov plnka málo sladká, pridajte cukor podľa chuti.
  9. Natrela som na ju na druhý plát.
  10. Prikryjeme tretím a už len jemne potrieme plnkou bez orechov, aby sa čokoládová poleva mala na čom uchytiť.
  11. Čokoládu si roztopíme nad parou, tuk pridávam po troške, aby poleva nebola ani riedka ani hustá. Nalejeme na tortu a rozotrieme. Dáme do chladničky.
  12. Do tretej časti plnky pridáme opäť 4 lyžice orechov, to bude na bok torty.
  13. Najskôr som ju ozdobila zvyšným krémom a kakaovými guličkami + marcipánové ozdoby,
  14. a potom som potrela boky, dáme do chladu.