Karamelová torta s orechami
Autor receptu: danda3
Tortu som robila pre kamarátkinu dcéru k narodeninám, inšpirovala som sa viacerými receptami, až vznikol tento, tak dúfam, že bude oslávenkyni chutiť. Už som dostala správu, že torta bola fantastická, tak som rada, že táto kombinácia nesklamala.♥
16 porcií |
180 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Každý plát si pečiem zvlášť, nechceli vysokú tortu, tak som urobila tri. Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, dobre prešľaháme, potom pridáme žĺtka s olejom a nakoniec už len zľahka zašľaháme múku+orechy+PDP.
- Nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie (priemer 26 cm) a dáme na 180°C piecť cca 10 minút.
- Upečený plát. Postup opakujeme ešte dvakrát.
- Pláty necháme vychladnúť.
- Zbavíme ich šupky.
- Salko si buď uvaríme (2,5 hodiny) alebo kúpime hotové karamelové a vyšľaháme s maslom, musí mať izbovú teplotu.
- Začneme skladať tortu, na spodný plát natrieme trošku plnky (rozdelíme si ju na 4 časti), prikryjeme druhým.
- Teraz som do druhej časti karamelového krému pridala orechy. Ak sa vám zdá po pridaní orechov plnka málo sladká, pridajte cukor podľa chuti.
- Natrela som na ju na druhý plát.
- Prikryjeme tretím a už len jemne potrieme plnkou bez orechov, aby sa čokoládová poleva mala na čom uchytiť.
- Čokoládu si roztopíme nad parou, tuk pridávam po troške, aby poleva nebola ani riedka ani hustá. Nalejeme na tortu a rozotrieme. Dáme do chladničky.
- Do tretej časti plnky pridáme opäť 4 lyžice orechov, to bude na bok torty.
- Najskôr som ju ozdobila zvyšným krémom a kakaovými guličkami + marcipánové ozdoby,
- a potom som potrela boky, dáme do chladu.