Karamelová roláda

Autor receptu: letisia

Jednoduchá a rýchla roláda. Je jemná a mäkká.

Suroviny

Postup

  1. Ak použijeme salko sladené, dáme ho variť do vody na 2,5 hodiny a potom necháme dobre vychladnúť (môžeme ho uvariť deň vopred).
  2. Na cesto vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do peny, pridáme kakao a zašľaháme. Potom postupne pridávame sneh z bielkov a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme. Spolu s papierom preložíme na dosku, alebo inú plochu, necháme chvíľku vychladnúť, potom obrátime, papier odstránime. Utierku si navlhčíme, cesto na ňu položíme stranou, na ktorej bol papier (na okraj utierky), zvrchu poprášime práškovým cukrom a spolu s utierkou zvinieme.
  3. Ramu si prešľaháme šľahačom a postupne pridávame salko uvarené, alebo karamelizované. Keď už je pridané celé, ešte dobre vyšľaháme do peny. Túto plnku si môžeme obmieňať pridaním mletých orechov, mandlí, alebo sušených brusníc a podobne. Fantázii sa medze nekladú.
  4. Cesto si rozvinieme, potrieme džemom, potom rozotrieme plnku a zvinieme. Trochu plnky si necháme na potretie rolády zvonku. Na rozotretú plnku môžeme na okraj uložiť celé banány a tak zvinúť roládu. Roládu na záver ozdobíme podľa momentálneho nápadu. Ja som nezdobila, nestihla som, lebo už mi z nej moji doma z nej odkrajovali :-)