Kapustový závin a kapustový závin s domácou klobáskou /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Upiekla som tieto ozaj výborné a chutné záviny..spomínam na časy, keď som mala
vinohrad a počas vinobrania sme piekli v murovanej peci tieto famózne dobrotky..už od
rána sa celou dolinou niesla vôňa gulášu z diviny a z komína murovanej pece sa dolinou
niesol hustý dym,to bolo znamenie, že dnes máme vinobranie a oberačov hrozna
pohostíme výbornými závinmi všetkých chutí..robili sme makové,tvarohové, orechové,
ale aj tieto kapustové ku vínku za zajedanie...
120 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Včera sme tlačili do suda kapustu a tak bola krásne na tenko pokrájaná,že som neodolala a odložila som si z nej na tieto výborné záviny..
- Najprv som si urobila kapustu,aby sa mohla vychladiť..dala som do rajnice lyžicu oleja,pridala som lyžicu cukru na skaramelizovanie..
- pridala som kapustu,osolila..
- pridala som škoricový cukor..dusila som ju odkrytú,aby sa tekutina odparila..
- hotovú som vysypala na podnos,aby sa vychladila,na úplne studenú..
- pripravila som si cesto...múky som preosiala,pridala som soľ,maslo,celé vajce,vykysnutý kvások a vymiesila som nelepivé cesto..zakryla utierkou a nechala vykysúť..
- vykysuté som vyložila na pracovnú dosku..rozdelila na 2 polovice..
- ešte dobre premiesila a vyvaľkala..pokvapkala roztopeným maslom..
- rozložila naň kapustu...
- zrolovala..uložila na plech vystlaný pečiacim papierom..
- druhé cesto som rozvaľkala,pokvapkala maslom,uložila naň kapustu a pokrájanú údenú domácu klobásku..
- zrolovala a potrela maslom..
- vzhľadom na to,že upečené kapustové záviny sa neposýpajú na povrchu práškovým cukrom,potrela som ešte raz povrch žĺtkom...nechala pol hodinu podkysnúť..
- upečený..
- krásne sa upiekli a sú mäkučké,jemné,chuťove výborné..dobrú chuť..