Kapustový závin a kapustový závin s domácou klobáskou /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Upiekla som tieto ozaj výborné a chutné záviny..spomínam na časy, keď som mala vinohrad a počas vinobrania sme piekli v murovanej peci tieto famózne dobrotky..už od rána sa celou dolinou niesla vôňa gulášu z diviny a z komína murovanej pece sa dolinou niesol hustý dym,to bolo znamenie, že dnes máme vinobranie a oberačov hrozna pohostíme výbornými závinmi všetkých chutí..robili sme makové,tvarohové, orechové, ale aj tieto kapustové ku vínku za zajedanie...

120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Včera sme tlačili do suda kapustu a tak bola krásne na tenko pokrájaná,že som neodolala a odložila som si z nej na tieto výborné záviny..
  2. Najprv som si urobila kapustu,aby sa mohla vychladiť..dala som do rajnice lyžicu oleja,pridala som lyžicu cukru na skaramelizovanie..
  3. pridala som kapustu,osolila..
  4. pridala som škoricový cukor..dusila som ju odkrytú,aby sa tekutina odparila..
  5. hotovú som vysypala na podnos,aby sa vychladila,na úplne studenú..
  6. pripravila som si cesto...múky som preosiala,pridala som soľ,maslo,celé vajce,vykysnutý kvások a vymiesila som nelepivé cesto..zakryla utierkou a nechala vykysúť..
  7. vykysuté som vyložila na pracovnú dosku..rozdelila na 2 polovice..
  8. ešte dobre premiesila a vyvaľkala..pokvapkala roztopeným maslom..
  9. rozložila naň kapustu...
  10. zrolovala..uložila na plech vystlaný pečiacim papierom..
  11. druhé cesto som rozvaľkala,pokvapkala maslom,uložila naň kapustu a pokrájanú údenú domácu klobásku..
  12. zrolovala a potrela maslom..
  13. vzhľadom na to,že upečené kapustové záviny sa neposýpajú na povrchu práškovým cukrom,potrela som ešte raz povrch žĺtkom...nechala pol hodinu podkysnúť..
  14. upečený..
  15. krásne sa upiekli a sú mäkučké,jemné,chuťove výborné..dobrú chuť..