Kapustový prívarok a zamilovaná klobása (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Fajné jedlíčko, fajná maminkovská klasika.
Kapusta dľa Boženky (svokričky mamičky), teda kapustový prívarok s pučenými zemkami a veru aj špekačkou, nech má manžel ešte väčšiu radosť :-)
Alebo keď sa klobáske po kapuste cnie :-) Keď sa podarí vtipné foto a fantázia následne pracuje... Stále vo všetkej počestnosti a s úsmevom na tvári :-) Na lásku na tanieri, priatelia :-)
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Kapustu očistíme (zbavíme nepekných vrchných listov, ak sa vyskytli a vykrojíme hlúbik). Nakrájame na rezance. (pozn. použila som polku väčšej hlávky)
- Nakrájanú kapustu dáme do hrnca a zalejeme vodou (1 l). Pridáme celé nové korenie, celé a mleté čierne korenie a soľ. Po zovretí stíšime a varíme asi 10 min.
- Zatiaľ si pripravíme zásmažku. 1 strúčik cesnaku postrúhame najemno (alebo pretlačíme) a speníme na oleji.
- Pridáme 1 PL múky a opražíme dosvetlohneda.. Rozriedime studenou vodou (asi 2 dcl) a vlejeme do kapusty.
- A podľa mamičky okrem zápražky aj zátrepka šup do kapusty. V studenom mlieku rozmiešame 1 PL múky (alebo podľa potreby aj viac).
- A vlejeme do kapusty. Prevaríme. Po odstavení pridáme ešte ostatné potrúhané strúčiky cesnaku a dochutíme ešte soľou a čiernym mletým korením.
- pozn. Taký dobrý mamin prívarok nikdy nie je zlý, však :-) Mama nepoužíva smotanu a vyrobí aj zásmažku, aj zátrepku. Neokyslí - kapustu ochutí soľ, korenie a cesnak.
- Na tanieričok naložíme s popučenými zemkami (uvarené zemiaky zlejem z vody a popučím s kúskami masla - tak, aby som ešte videla kúsočky zemiakov - žiadna hladká kaša :-) ). No a keďže sa tej klobáse po kapuste cnie, čože by sme ju k nej nešupli :-) Inak tá klobása lezie na zemiakovú kôpku ako na stupne víťazov - hádam je náš víťaz ešte pri sile :-)