Kapustovo-zemiakový nákyp s klobáskou (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Prichádza obdobie, keď siahneme aj v receptoch po sudovej kapuste. Tento recept má dve verzie: jedna je zdravá bez klobásky a tá druhá menej zdravá aj s ňou. Ja som dnes pripravila tú s klobáskou, lebo chlapi to majú takto radšej, takže aj pre návštevu, ale vy si vyberte,ktorá vám chutí.

4-5
porcie
25 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny, zemiaky očistíme,pokrájame na kolieska. Klobásku tiež naporcujeme na kolieska, ja som použila čabajku, snažte sa aby nebola veľmi vysušená, ale hodí sa akákoľvek údená. Na troche oleja som orestovala pokrájanú sudovú kapustu, šťavy som nechala len 1/2 a prichutila som ju hnedým cukrom. Ja kapustu nepremývam, radšej ju prisladím. V smotane rozšľaháme vajíčko.
  2. Jenskú misu,alebo pekáčik si vymažeme maslom a ideme vrstviť. Na spodok dáme 1/2 orestovanej kapusty, na ňu vrstvu osolených zemiakov,ktoré posypeme celou rascou a zaprášime korením. Na to na kolieska nakrájanú klobásku a končíme druhou vrstvou kapusty. Polejeme rozpusteným maslom a potom zalejeme smotanou s vajíčkom.
  3. Pečieme pri 180°C cca 50 minút. Medzitým si nastrúhame syr, ja som použila volovec, lebo ho mám rada, ale môže byť hocijaký tvrdý syr vhodný na zapekanie. Nákyp posyme syrom a ešte zapekáme cca 10 minút, kým sa syr neroztečie.
  4. Necháme trošku vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!