Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Tento recept je vskutku sezónny. S hubami sa túto jeseň roztrho vrece. Aj hlive na ocových pníkoch sa naozaj darí :-) Pozor na zámenu "h" so "s" - ponúkam Hlivovicu - žiadnu Slivovicu, hoci aj úroda sliviek bola tento rok u rodičov štedrá. Polievočka bola varená z poctivých domácich surovín (hliva, cibuľa, cesnak, kapusta) :-) Na svoje si prídu fandovia krémových (mixovaných, hustých a sýtych) polievok - taká sa dá urobiť veru aj z kapusty.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Naoberáme hlivu. Na záhradke u rodičov sa hliva nájde aj kľudne za tmy :-) pozn. Môj 19-ročný brat radí ohľadom pestovania hlivy: "Najlepší je buk, ktorý nie je úplne vysušený. Navŕtaš diery, dáš "očkovaciu zmes" a takýto klát dáš do igelitového vreca "odpočívať" ... pár mesiacov - podľa toho, či uvidíš prerastené podhubie na kláte. Klát by mal byť biely. Potom vykopeš jamu do zeme, zaleješ vodou, dáš klát, zahrnieš .... a už len polievať sem tam."
  2. Hlivu očistíme a primerane nakrájame.
  3. ...
  4. Zemiaky (stredne veľké) pokrájame na menšie kocky. Cibuľu (stredne veľkú) nadrobno. Cesnak (2 veľké strúčiky) nastrúhame najemno.
  5. ...
  6. Kapustu (pol menšej hlávky) zbavíme nepekných vrchných listov, vykrojíme hlúbik a nakrájame - pevnú kapustu prekrojím na štvrtky a tie zvyknem strúhať na hrubých očkách.
  7. Na oleji speníme cibuľu dosklovita, krátko opražíme cesnak, nech zavonia.
  8. Pridáme kapustu, restujeme cca 10 min, za prípadného podliatia vody (kapusta sa prichytáva). Pridáme zemiaky. Osolíme. Posypeme rascou. Zalejeme 1l vody a varíme domäkka.
  9. Kým sa uvarí polievka: na oleji orestujeme hlivu, osolíme, okorením čiernym mletým korením. Podlejeme asi 2 dcl vody a dusíme domäkka.
  10. ...
  11. Uvarenú polievku rozmixujeme dohladka.
  12. ...
  13. Polievku servírujeme tak, že do stredu polievky v tanieri pridáme udusené hlivy a dokola môžeme posypať celou rascou.