Kapustové langoše fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 18. januára 2020
Kapustové langoše (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je to jedlo môjho detstva, ktoré nám pripravovala moja mama :-) Pochádza ale ešte od mojej prababky z Maďarska, ktorá svojim vnúčatám piekla Zobraziť celý popisJe to jedlo môjho detstva, ktoré nám pripravovala moja mama :-) Pochádza ale ešte od mojej prababky z Maďarska, ktorá svojim vnúčatám piekla langoše plnené sčasti na sladko domácim slivkovým lekvárom a sčasti zasa na slano dusenou kapustou. Bolo to jednoduché a chutné jedlo pripravované s láskou :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2019/12/kapustove-langose.html

Suroviny

Cesto:
1 kg
42 g čerstvé
cca 6 dl
1,5 KL
Plnka:
2 kg čerstvá
podľa potreby
podľa chuti
podľa potreby (pri dusení)
Na vysmážanie:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Následne pridáme vo vode rozmiešané droždie. Droždie si treba radšej rozmiešať len v 3 dl vody a zvyšok tekutiny treba prilievať postupne počas vypracúvania cesta podľa potreby. Niektoré múky pijú menej tekutiny a niektoré viac. Výsledné vypracované cesto má byť také polomäkké, vlastne také klasické langošové. Cesto napokon ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Namiesto pšeničnej hladkej múky môžte kľudne použiť aj špaldovú hladkú bielu.

    Kapustové langoše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým nám cesto kysne, si pripravíme plnku. Hlávkovú kapustu postrúhame a v jednej miske ju pomiešame s potrebným množstvom soli. Následne rozhorúčime olej v panvici, ihneď dáme kapustu a zakrytú dusíme do mäkka. Podľa potreby podlievame počas dusenia trochou vody. Keď je už kapusta mäkká, pridáme oheň a narýchlo ju ešte kde-tu opečieme, aby dostala lepšiu chuť. Nakoniec podľa chuti pridáme mleté čierne korenie, premiešame a necháme bokom.

    Kapustové langoše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na rovnaké časti, ja som mala 11 ks, ale to záleží na tom aké veľké langoše chcete robiť. Kúsky cesta ešte raz vymiesime do tvaru bochníčkov. Bochníček vyvaľkáme na cca 5 mm, na jednu stranu dáme plnku a prikryjeme ju druhou stranou. Okraje troška postláčame. Následne langoše klasicky vysmažíme v dostatočnom množstve oleja. Treba ich vysmážať o niečo pomalšie, lebo sú plnené. Vysmážané vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.

    Kapustové langoše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takéto kapustové langoše sú veľmi chutné :-) Tomu, kto má kapustu rád, ich vrelo odporúčam.

    Kapustové langoše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Viac mojich receptov a inšpirácií nájdete na mojom blogu https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

Diskusia k receptu

alena45
Moja stará mama ich volala kapustovjie lapieňa. Tak divne, inde sa hovorí lepéň, ale ona si to poslovenčila. Robila som presne tieto pred dvoma týždňami, raz za čas si veru tiež takto pripomeniem detstvo. Keď sa minula kapusta a cesto zostalo, tak sa nastrúhali jablká, ale to už mi tak nechutilo. Fantázia !
babidka
Tie "lepeňa" som som jedla raz v Maďarsku.Kuchárka ich však pripravovala na suchej platni a potom povrch potrela masťou.Mne velmi chutili,bola to taka "ina lokša":-)
izabella929
@cesminaz , jej no milé, že vidím opäť tvoje recepty..teším sa..) robila som lángoše už fakt so všetkým možným aj nemožným plnené...tvoje mi skôr pripomínajú tie lepéne, čo sa pečú z chlebového cesta ako prvé, pred chlebom v peci..som v Maďarsku ochutnala aj na kapustnom liste pečené v peci, och to bola pochúťka náramná..no radšej budem týždeň jesť lángoše, ako dva dni po sebe mäso..mám ho rada, ale nemusí byť..šikovnica naša a už nám zase neujdi preč..)
terinka55
Milá @Cesminaz , skvelá práca. Napokon ako vždy u Teba :-)
Ja som dnes robila pagáče s hlávkovou kapustou, podľa K. Magálovej. Tiež dobrota. Ďakujem za rcpt a pozdravujem Ťa, rada som Ťa tu videla :-)
45678
Super jedlo, @cezmina , ako dobre, že Ťa tu mame:-) pripomenieš nám zabudnuté jedla. Veru, rada spomínam na kapustovy lepeň z pece, pečený na kapustnom liste, ako spomína Izka, tiež spomienka z Hu., ja som tak piekla v rúre a celkom boli podobne, no určite vyskúšam aj Tvoj recept, vyprážané langoše.
haji
Krásná práce, úžasné suroviny, perfektní postup, fota! Oh, nadělala jsi mi chutě, milá Cesmínko. Přeji krásnou neděli a ať ti to peče, vaří, smaží, ať se ti stále dobře daří!
cesminaz
Dakujem velmi pekne všetkým za nahliadnutie a milé komentáre :-) som rada, že aj takýto velmi jednoduchý recept zaujal. @Alena45 moja prababka vraj plnila okrem kapusty aj domácim slivkovým lekvárom zo súdka :-) ale tie vraj potom ešte posypala práškovým cukrom. Vdaka ti za koment! @Izabelka a @45678 mamina "nagymama" čiže moja prababka, vraj robili takto vysmážané.Tie čo spomínate vy,tie sú iné a chutia aj oniečo inak :-) @Farbuska @Terinka dakujem krásne za milé slová a pozdravujem! @Kvakac :-))) no každý máme iné chute :-) Ja mám tieto lángoše rada len takto samotné :-) @Haji dakujem si velmi zlatá! @babidka ano to je niečo iné. @Atina47 ano to má inú chuť :-) Prajem všetkým príjemný večer!
caterina
jednoduche...aj ked priprava iste trochu trva...ale pre mna dobrota
chorvatka
Pre tych a tie, co nemôzu smazené, pripominam, ze moja moravska babicka z Hané robila kapustniky, hlavne ked zostala dusena kapusta od nedelného "vepro-knedlo-zelo . Robi sa to tak ako buchtové cesto, aj sa tak pecie. Viem, ze ste vsetky a vsetci skusené ci skuseni, recept si viete pripravit aj bez foto, vsak ? Aj mne tento recept pripomina detstvo na Slovensku. vdaka.
cesminaz
@caterina :-) so všetkým je trocha roboty. Vdaka za koment. @chorvatka presne ako píšeš, dá sa urobiť aj obmena v rúre :-) A hoci to chutí inak, je to jedna dobrá alternatíva pre tých čo vysmážané nemôžu. Pekný den.
roxanne
Pred dvomi tyzdnami som robila presne taketo langose, len s trochu inou kapustovou plnkou - ostali nam zvysky dusenej cervenej kapusty od pecenej kacice. Nam tieto plnene langose chutia takou sviezejsou sladkokyslou kapustou. Este na ne riadne napatlame kyslu smotanku, mnam. Len cesto sa mi zda, ze robim ine, tie moje langose mali asi 5 cm na vysku. V horucom oleji rastli ako blaznive. Cesto bolo ovela jemnejsie, valkat sa urcite nedalo, len rukou roztlacit, opatrne naplnit a rychlym pohybom preniest na panvicu. Ale ten lahucky nadychany langos bol riadna pochutka. Mozno to zavisi od kvasnic, ake sa podari kupit. V kazdom pripade dakujem, Cesminaz, ze si sa podelila o recept.
cesminaz
@roxanne (20.1.2020 14:16)

Ja dusenú sladkokyslú kapustu od mäsa radšej len klasicky s mäsom :-) Do lángošov by mi to bolo divné,nie sme zvyknutý :-) Čo sa týka cesta si kludne každý môže spravit to svoje klasické lángošové. Že aké máš cesto záleží od múky a aj od konzistencie pri zamiesení, ale isto urobia svoje aj kvasnice :-) A aj to si už každý spraví taký hrubý lángoš aký má rád. Dakujem ti za nahliadnutie a komentík :-)
mathias
@izabella929 (18.1.2020 14:2
Neviem či to Madari tak ako klobásu neodpozorovali od dolnozemských Slovakov.Moji rodičia pochadzali z Tótkomlosu a keď sa presidlili v roku 1947 na Slovensko,kde som sa už ja narodil, tak ako chlapec si pamätám, že keď sa piekol doma chlieb tak sa popritom piekli posúchy.Komlóšania ich volali lepníke.Posuch bol natretý vajcom a navrchu bola slaninka.Na tú dobrotu spomínam ešte aj po rokoch.Tie lepníke mali jedinečnú chuť vďaka peci v ktorej sa
piekli.Skúšali sme to upiecť v plynovej rúre,ale nikdy to nebolo ono
mathias
@cesminaz (21.1.2020 07:50)

Minule som kupoval kvasnice a doma som zistil,že boli z Poľska.Čo je z Polska zásadne nekupujem.Voľakedy sme mali naše slovenské droždie z Trenčína, tak ako sme mali kvalitnú slovenskú soľ zo SolivaruBohužial dnes už nemáme ani droždie ani sol.Solivar kúpili Rakúšania,nechali ho zlikvidovať a dnes solíme rakúskou solou alebo českou hrubozrnnou
carmelita
na tychto kapustnikoch som vyrastla :-) , velka mnamka to je :-) .robila nam ich stara mama, ktora pochadzala zo Szarvasu, mne sa zda , ze ich piekla na plechu na sucho a potom natierala mastou, ale uz si presne nepamatam ,
cesminaz
@carmelita (3.1.2021 13:49)

:-)) to je ale fakt náhoda, moja prababka ktorá ich robila bola tiež zo Szarvasu :-) Nepoznali sa náhodou ? Ale moja mama vravý, že ona ich vtedy vysmážala v domácej masti, vraj vtedy sa olej nepoužíval :-) Zvykla plniť takto kapustové a vraj aj pár kúskov s domácim slivkovým lekvárom zo suda.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia