Kapustnica

olinecka - fotkaolinecka, 26. decembra 2014
Kapustnica
Foto: olinecka

Takúto som pripravila pre mojich blizkych,priznávam,že bola neskutočna.Hodi sa aj na Silvestra.

20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
6 - 7 ks
3/4 kg
100 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Lahôdkove kare som uvarila vo vode asi v 3- 4 litroch vody 1 1/2 hodiny.Vybrala som uvarené mäso do vývaru z mäsa som pridala kapustu,ktorú som preplachla pod tečucou vodou.Nechala som ju povariť do mäkka.

  2. 2

    Sušene huby som namočila do teplej vody ,ktoré som vyžmykala a pokrajala a menšie kúsky pridala som do kapusty aj hubovy bujon.Klobasy som pokrajala na kolieska a nechala kratko povariť.

  3. 3

    Mäso pokrajame na menšie kocky a pridáne do kapustnice necháme povariť a nakoniec zjemnime šľahačkovou smotanou asi 100ml.Korenie ani soľ som nedavala mäso bolo údene kapusta kyslá ,je to na uvaženi je možno dochutiť podľa seba,je taká výborná ,že sa po nej zapraši. Dobrú chuť!!!!

Diskusia k receptu

daguska
Podla mña sú vsetky kapustnice výborné.Tá tvoja tiez priam lákavá.Nebudem menit svoj osvedcený recept,naozaj sa nedá vsetko vyskúsat.Super.
olinecka
@daguska pekne pozdravujem,odporučam a ja čo nemusim ani údené ani klobásky som neodolala vynikajúce!!!!
mariamka
Olinecka, ty si asi u nas spehovala :) takto ju mame radi, katolici, pohani, chute vyhrali :)
olinecka
@2010 je to na každom,ako si dochuti nemusí byť,ale ja som dala a nič som nepokazila jej chuť je uchvatna,pozdravujem!!
jozka2
Taku zs masom volame Silvestrovska.Do vianocnej nedavam maso.Ani maso nejeme,preto sa robi ryba.
mijaita
@mariamka takovou milujuuu a varim nekolikrat do roka. Nebo jeste lepe - mnohokrat do roka! :-)
mariamka
@mijaita a ja praveze len na vianoce :), aj ked by ju chceli stale, chcem jej zachovat ten "status" :)
svedka
@jozka2 ale maso ,to znamena svalovina zvierat...takze aj ryba je maso,logika :) ide len o krestanske zalezitosti,ryba sa nepoklada za maso kvoli postu,ma to davno-historicke zaklady...
jozka2
myslim,ze ty leomax mas pravdu stale no coment.Ide o katolicke tradicie,ze Vianoce boli bez masa,velmi jednoduche jedla a toto sa snazim dodrziavat.Myslim,ze tomu ty svedka rozumies,nakoniec na stole bu malo byt 13 druhov jedal,ale nie maso.
boxik
Pekná kapustnica a mňa hlavne teší , že aspoň niekto pripomína „pomýleným“ odporcom poriadnej stravy čo má jesť na Vianoce či Silvestra poriadny Slovák.
@svedka cirkevný pôst zakazuje jesť mäso teplokrvných zvierat , ryby sú tzv studenokrvné inak povedané teplota ich krvi je prispôsobená teplote vody v ktorej žijú a teda ich konzum je povolený.
svedka
@boxik vdaka, ja viem, pochadzam z katolickej rodiny, len som tu nechcela zbytocne rozpisovat...ale myslim, ze maso to je i ked ine :)
marcel83
Namiesto karé dať údené rebrá, bez smotany, bez bujónu, bobkový list, korenie celé, čierne a môže byť. Toto tu je taká slim verzia.
brambora
@jozka2 , @boxik... vidite a taky @eraserhead tvrdi, ze na vianoce aj katolici mozu jest maso, lebo nikde sa nepise, ze ma byt post ;) ze to je len tradicia, ktoru si niekto vymyslel a sa traduje... hold... asi nas viacerych v skole a doma zle ucili, ze na vianoce sa posti. ;)
boxik
@brambora to že katolíci nejedli na štedrý večer mäso je už iba tradíciou pretože dnes sú pre slovenských katolíkov prísne povinné iba dva pôstne dni a to popolcová streda a veľký piatok , ostatné pôsty sú iba odporúčané , preto aj v katolíckych rodinách jedávajú na štedrý večer kapustnicu s klobásou či mäsom.
olinecka
Varechačky ďakujem za Vaše komentáre,sú naozaj na zmyslenie človek pridá recept na Varechu a riešite či ju jesť ,alebo nie veď ,kto potrebuje kapustnicu pôstnu dá rybu ,alebo?Počká na Silvestra urobí z mäsom!!!Pokoj a pohodu Vám všetkym!!!!!
ivka268
kapustnica bez mäsa pre nás nie je kapustnica...a je pravda, že každý má tú svoju NAJ...a ďalšia vec..prečo žmýkať vodu s húb????u mňa v žiadnom prípade,dodáva polievke správnu chuť a nepotrebuješ tam dávať hubový bujón...to je úplná zbytočnosť
evanaaa
@ivka268 , ani ja nežmýkam, ale prvú vodu, v ktorej ich mám chvíľu namočené zlejem, alebo si ich premyjem ešte pred namáčaním, lebo predsa sa zaprášia za tých pár dní, čo sa sušia. A ako tak pozerám, vidím, že každý má tú svoju kapustnicu, ktorá je pre neho tá najlepšia. Ja tiež nerobím kapustu na Vianoce, vtedy sa je jedenia dosť, nechávam si ju na Silvestra a nerobím akože polievku kapustnicu, ako iní, ale ako kapustu, bez zemiakov, bez smotany, no ani slivky nedávam. Možno nepostupujem ako by sa malo, a ako väčšina z vás, že v kapuste povaria mäso, alebo len klobásu s hríbami. Ja si najprv podusím nakrájané mäso ( pliecko) na šťave klasicky, keď začína mäknúť, pridám hríby a pokrájené údené, a ak je už mäkšie až potom dám kapustu, klobásku až pri konci. Ak zahusťujem, tak postrúhaným zemiakom, ale niekedy ani nie je treba. Už som aj pomýšľala zmeniť postup, vybrať si niektorý recept od vás, ale napokon som zostala pri tomto mojom, aj keď viem, že aj tie ostatné sú iste dobré, nepochybne aj tvoja, @olinecka , ak rodine chutí a to určite.
olinecka
@evanaaa veď kapustnicu si robí každý po svojom a myslím,že každého je výborná ,pozdravujem a prajem príjemného Silvestra a šťastlivy NOVÝ ROK všetkym Varechačom ,ako aj tímu VARECHA!!!!
olinecka
@evanaaa veď kapustnicu si robí každý po svojom a myslím,že každého je výborná ,pozdravujem a prajem príjemného Silvestra a šťastlivy NOVÝ ROK všetkym Varechačom ,ako aj tímu VARECHA!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia