Kalvínske nebo (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Určite som túto dobrotu jedla aj ja u babky, marí sa mi, ale bolo to už asi veľmi dávno. Našla som ho na blogu šikovnej mladej dámy Elinor, ktorá má korene v Maďarsku https://www.flickr.com/photos/37578663@N02/6812692517/in/photostream/

9
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak vám stačia kúpené cestoviny, kúpte si, prosím, len fliačky. Pri surfovaní na nete som objavila toto jedlo aj z tagliatelle, či dokonca niťoviek:-)) Praví kalvinisti by vám to ale iste neschválili, sú známi svojou láskou k fliačkam:-) Ja som urobila domáce drobnejšie fliačky. Z múky, vajca, soli a vody som zarobila polomäkké cesto, rozdelila som ho na dva diely a po jednom vyvaľkala na veľmi tenúčko. Obyčajne robievam z polohrubej múky, ale tu vo Švajčiarsku nie a nie nájsť polohrubú múku. Pomóóóc!:-)
  2. Ak budete mať tuhšie cesto, bude sa ťažko vaľkať, ak bude cesto príliš mäkké, bude sa deraviť. Potrebné je sústavne po troche podsypávať, aby sa nelepilo o podložku. Pomocou valčeka som ho preniesla na utierku na stole, aby uvoľnilo miesto druhému cestu.
  3. Cestá som nechala obschnúť, budú sa lepšie krájať. Zatiaľ sme šli kúpiť vianočný stromček a pár drobností:-)
  4. Narezala som z nich pásy široké asi 4 cm, jemne poprášila múkou, aby sa nezlepili pri krájaní a ukladala na seba po 4-5 kusov.
  5. Tieto som potom krájala priečne,
  6. potom som ich otočila a krájala na kocočky.
  7. Postupne som ich hádzala do misy. Keď boli všetky nakrájané, rukami som ich poprehŕňala a požmolila, aby sa pooddeľovali. Vtedy sa mi už zohrieval liter mlieka pomiešaný s pol litrom vody k vyvareniu cestovín. Vodu treba dobre osoliť.
  8. v pôvodnom recepte sa píše len čisté mlieko, ale ja som ľutovala toľko mlieka, tak som dala tretinu vody a nič zlé sa nestalo:-)
  9. Cestoviny sa vyvarili za 8-9 minút. Scedila som ich a nechala odkvapkať.
  10. Vo väčšej mise som zmiešala tvaroh, smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor, vaječné žĺtka, nastrúhanú citrónovú kôru, opláchnuté hrozienka a nie horúce roztopené maslo.
  11. Z bielkov som ušľahala tuhý sneh. K tvarohovej mase som dôkladne primiešala fliačky a nakoniec opatrnejšie aj sneh z bielkov.
  12. Pekáčik vymastený maslom som naplnila masou nie úplne po okraj, nákypy majú tendenciu narásť počas pečenia. Mne sa celá masa zmestila na dvakrát, mám pekáčik veľkosti 28x18x5cm. Rúra sa predhrievala na 180°C. Tu na fotke to vyzerá skôr na zemiakový šalát:-))
  13. Pôvodný recept káže orechy vmiešať do masy, ja som nimi posypala povrch. Ochránili ho pred vysušením a pripečené chutili výborne.
  14. Piekla som pri 180°C rovných 40 minút.
  15. Kalvínske nebo chutí najlepšie, keď trocha postojí, ale je ešte vlažné. Manžel si ho natunoval ešte aj marhuľovým džemom:-) Nech aj vám chutí aspoň tak dobre, ako nám!