Kaljabka v cestíčku

Autor receptu: marauder

Kaljabku v googli nenájdete. Je to kombinácia slov kaleráb a jablko. Dá sa zaradiť medzi vegetariánske recepty, sezónne - jesenné, "čo špajza dala", či dezerty. Ľahké, rýchle, vysokovariabilné. Navyše aj zdravé, mne sa to podarilo nielen ako prudko jedlé, ale dokonca prekvapujúco chutné.

4-8
porcie
10 minút
príprava
15-20 + 6 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistené kaleráby a jablká nakrájame priečne na asi 1 cm plátky. Najprv varíme kaleráby 5-10 min, potom pridáme jablká a varíme ďalších 5-10 min. Do vody som dal, zo zotrvačnosti, štipku soli, trochu cukru a pár kvapiek oleja. Po uvarení zliať (skúšal som vývar, je nepitný), plátky z jednej strany perforovať vidličkou.
  2. Cestíčko: do hlbokého taniera mlieko, klasicky štipku soli, cukor, pár vajec, múku. Hladkú som nemal, takže trochu polohrubej, dohustiť krupicou. Na spodku sáčku zostalo trochu kornfleksov, päsťou som ich v sáčku rozdrvil a doladil hustotu cestíčka. Pôvodne som mal v pláne doladiť ovsenými vločkami, ale mám doma 23-ročný šrotovník zdravo sa stravujúci....
  3. Perforovanú časť kalerábu potrieť džemom (použil som hruškovo-ananásový), doporučujem tmavočervený, chuťovo výrazný, prikryť jablkom, spojiť špáradlom (v prípade spájania zápalkami odstrániť hlavičku!!!), obaliť v cestíčku. Vypražiť v rastlinnom oleji (moja špajza vydala repkový) z oboch strán, cca 3 min, kým cestíčko nemá zlatohnedú farbu. Pri samostatnej várke vyprážania sa dajú jablká okrem džemu posypať cukrom, či kaleráb korením. Ako prílohu si viem predstaviť zemiakovú kašu, varené zemiaky s petržlenom, ale aj iba tak na chlieb s maslom, či kopčekom šľahačky, posypaným grankom. Dokonca, ako hlavné jedlo, kombinovať s rôznymi omáčkami.
  4. Tipy, triky, rady: nie je problém vyšľahať cestíčko vidličkou, ale kovová metlička je predsa len lepšia! Hustota sa dá overiť jednoducho: po vytiahnutí "miešadla" by malo cestíčko stekať chvíľu pomalým, hustým prúdom, potom odkvapkávať v občasných tučných kvapkách. Veľmi husté - pridať mlieko. Veľmi riedke - pridať kornfleksy, vločky, krupicu, či múku. Sieť HM na 4 písmená predáva polkilové balenie cornflakes s vitamínmi a železom, v akcii za 0,79 Eur a tiež myslím, polkilový, jahodový džem pod 1 Euro. Chutné a mimoriadne lacné, dokonca som to aj jedol. Džem síce chémia, ale v norme. Sieť HM na 5 písmen má SLOVENSKÉ zemiaky - 1 kg za 0,14 Eur. Neprané, ale hutné, nesypké, nenakazené.