Kalerábový šalát - tip pre lenivých labužníkov (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Štedrá záhradka ponúka dosť kalerábov,treba spotrebovať pokiaľ je mladý,chutný,ale najmä je náš,domáci a nie dovozový.Stačí ísť na trh a dopriať si ho v rôznych podobách,lebo je to vitamínový klenot.Veď mladý hlúbik asi 120 g,pokrýva dennú spotrebu vitamínu C.Tak prečo nie šalát?A sú horúčavy,kto by stál za sporákom,ak nemusí?

2
porcie
10 minút
príprava

Postup

  1. K príprave receptu nám treba len toto:
  2. Kaleráb som ráno povarila asi 5 minút a nechala vychladnúť.Ani sa nemusí,veď je mladý,ale mne sa lepšie krája.Vodu nevylejem,bude zeleninová polievka.Takže po vychladnutí kaleráb nakrájam na rezančeky,trocha posolím,popeprím,pomiešam. Jablko tiež nakrájam podobne,neolúpem, ( veď tam je najviac vitamínov ) ,vlašské orechy posekám a grep,alebo pomaranč odšťavím.Všetko pomiešam,šťavu pridávam podľa chuti a zvyšok vypijem.Ja som mala grapefruit,lebo detoxikuje a pomáha pri chudnutí,tak čo by som to nevyskúšala?Zatiaľ s malým úspechom,ale veď mám snáď ešte pár dní pred sebou,budem skúšať ďalej :-)))
  3. Kaleráb má liečivé účinky:spevňuje pokožku a vlasy,posilňuje imunitu,srdce,zlepšuje náladu,pomáha prekonávať stres,redukovať hmotnosť(ak neskombinujeme s rezňom ) a má odvodňujúce účinky. Cenné sú aj mladé listy,lebo obsahujú vraj mnohonásobne viac vitamínu C,aj vápnika,ako buľva.Takže ak varíme prívarok,štedro pridávame nakrájané mladé listy a my sme to doma volali "podlubka".Je mi záhadou,odkiaľ ten názov,lebo sa s tým nestretávam,možná to niekto pozná?Ale to je už iný recept.......takže podporme zdravie a jedzme kaleráby,sú zdravé :-))).Šalát je svieži,kyselkavý podľa jablka,ale kto má rád sladké,môže si pridať med.Mne nechýbal.
  4. A takto sa červenejú :-) ,len keby zapršalo,lebo horúčavy a treba polievať. Takže ak niekto vyskúša šalát,tak dobrú chuť :-).
  5. A pretože tento recept má málo obrázkov,tak pridávam fotku stromu Sumach pálkový,ktorý ma tak zaujal,že som ho musela odfotiť.Pochádza zo severnej Ameriky,Indiáni používali sumach na lúhovanie a farbenie kože a plodmi možno zvýrazniť kyslú chuť octu a vyrobiť z nich nápoj,podobný limonáde. Ako sa asi dostal k nám?
  6. A už naozaj na záver niečo pre potechu duše.Tak každému,kto mal trpezlivosť čítať do konca,želám pekný a nie veľmi horúci deň :-)
  7. A ešte tento,síce sa to nekonzumuje,ale nie je krásny?