Dusená zelenina

Kalerábové ragú s cirokom a hráškom (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Minulý týždeň ma zaujal na STV1 Dámsky klub a 3 recepty z kalerábu. Kuchár správne povedal, že sa v našej kuchyni kaleráb zaznáva. * U mňa aj cirok - pripravila som ho prvýkrát, hoci je to bezlepková obilnina. Cirok podporuje imunitný systém, chudnutie, trávenie, pevné kosti, vlasy, nechty... asi ho začnem používať. Kaleráb má vysoký obsah vitamínov B, mangán, selén a redukuje hmotnosť.

4
porcie
25 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cirok som večer namočila do vody... (množstvá sú uvedené podľa kuchára asi na 4 porcie, ja som robila asi z polovice, takže každý podľa počtu stravníkov).
  2. Ráno som ho scedila a dala na masť a opečenú nakrájanú cibuľu restovať.
  3. Potom som podliala vodou v pomere 1:2 (2 diely vody) a pomaly dusila pod pokrievkou približne 45-50 minút, až sa voda vyparila a cirok zmäkol. Pred koncom som ešte pridala trocha vody, zdal sa mi tvrdší. Kaleráb som nakrájala a dala na masť a orestovanú cibuľu, cesnak som dala trocha opiecť, pridala som soľ, rascu, mleté čierne korenie a potom biele víno (teda vodu, vínko nebolo). Pomaly som dusila pod pokrievkou. Potom som zeleninu zaliala smotanou a asi po 20 minútach pomalého dusenia smotana pokrm zahustila.
  4. Pridala som hrášok, nasekanú petržlenovú vňať a dochutila som. Nakoniec som pridala mäkký cirok, trocha masla a hotovo. Prílohu zvoľte podľa chuti, ja som urobila zvyšky hlávkového šalátu s paradajkou v citrónovom náleve.
  5. Je nedeľa, nie je to rezeň, ale zdravá strava nie je na škodu. Vegetarián zo mňa nebude, som skôr mäsožravec, ale mäso bude u mňa najviac trikrát do týždňa. A pretože mám málo obrázkov, pridám jeden pre potešenie duše z prechádzky prírodou. Jeseň je krásna, len treba chodiť do prírody. Príjemný zvyšok nedele všetkým, kto sa tu pristavil :-)