Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept)

Autor receptu: veganrecipes

40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z rastlinného mlieka (ja som použila ryžové), droždia a jednej čajovej lyžičky cukru si pripravíme kvások. Zmiešame múku (môžeme použiť aj bielu múku, alebo tieto dve zmiešať), olej, soľ, cukor a tapioku (možno vynechať). Pridáme k zmesi kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho nakysnúť na teplom, suchom mieste, po dobu 30 minút.
  2. Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Zmiešame kakao, cukor a olej. Množstvo plnky v tomto recepte je pre tých, ktorí majú radi poriadne čokoládový závin, pokiaľ chcete suchší, stačí si pripraviť menej plnky. Pokiaľ sa rozhodneme robiť makový závin, plnku urobíme nasledovne: Mak zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou a zalejem horúcim rastlinným mliekom (používam ryžové) a plnka je hotová.
  3. K tejto zmesi si pridáme trochu horúcej vody. Nie však priveľa, aby hmota nebola riedka - závin by sa nám nedal zrolovať. Plnka by mala byť hustejšia.
  4. Voliteľný krok: K plnke môžeme pridať džem podľa vlastného výberu (pouzžila som marhuľový). Džem dodá závinu vláčnosť.
  5. Keď je cesto nakysnuté, dáme ho na pomúčenú dosku. Buď si ho môžeme rozdeliť na dva menšie záviny (ako som urobila ja), alebo budeme mať jeden väčší. Vyvaľkáme na hrúbku 0,7 cm do obdĺžnikového tvaru.
  6. Potrieme plnkou a zrolujeme. Dáme na vymastený plech a pečieme do zlatista (špaldová múka je sama o sebe hnedá, tým pádom bude závin hnedší). Piekla som závin v remoske približne 25 minút. Ak pečiete v rúre, záleží od nej, ako dlho. Odporúčam na 180°C cca. 25 min.
  7. Po upečení závin necháme na plechu a prikryjeme mokrou utierkou na pár minút (závin bude vláčny, nebude sa mrviť a nebude suchý).
  8. Nakrájame a môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť !