Kakaový / makový závin (po vegánsky) fotorecept

veganrecipes - fotkaVeganrecipes, 5. novembra 2016 13:10
Ďalšie recepty »

40 min
príprava
25 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
200 ml
štipka
1/4
2 PL
100 ml
2 ČL
Plnka č. 1:
60 g
3 PL
1 PL
1 PL
Plnka č.2:
1 šálka
1/2 šálky
2 PL
1 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Z rastlinného mlieka (ja som použila ryžové), droždia a jednej čajovej lyžičky cukru si pripravíme kvások. Zmiešame múku (môžeme použiť aj bielu múku, alebo tieto dve zmiešať), olej, soľ, cukor a tapioku (možno vynechať). Pridáme k zmesi kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho nakysnúť na teplom, suchom mieste, po dobu 30 minút.

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Zmiešame kakao, cukor a olej. Množstvo plnky v tomto recepte je pre tých, ktorí majú radi poriadne čokoládový závin, pokiaľ chcete suchší, stačí si pripraviť menej plnky. Pokiaľ sa rozhodneme robiť makový závin, plnku urobíme nasledovne: Mak zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou a zalejem horúcim rastlinným mliekom (používam ryžové) a plnka je hotová.

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K tejto zmesi si pridáme trochu horúcej vody. Nie však priveľa, aby hmota nebola riedka - závin by sa nám nedal zrolovať. Plnka by mala byť hustejšia.

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Voliteľný krok: K plnke môžeme pridať džem podľa vlastného výberu (pouzžila som marhuľový). Džem dodá závinu vláčnosť.

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je cesto nakysnuté, dáme ho na pomúčenú dosku. Buď si ho môžeme rozdeliť na dva menšie záviny (ako som urobila ja), alebo budeme mať jeden väčší. Vyvaľkáme na hrúbku 0,7 cm do obdĺžnikového tvaru.

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme plnkou a zrolujeme. Dáme na vymastený plech a pečieme do zlatista (špaldová múka je sama o sebe hnedá, tým pádom bude závin hnedší). Piekla som závin v remoske približne 25 minút. Ak pečiete v rúre, záleží od nej, ako dlho. Odporúčam na 180°C cca. 25 min.

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení závin necháme na plechu a prikryjeme mokrou utierkou na pár minút (závin bude vláčny, nebude sa mrviť a nebude suchý).

    Kakaový / makový závin (po vegánsky) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakrájame a môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť !

Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist