Mandľové kysnuté koláče

Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Voňavé kysnuté krútené koláče s chuťou kakaa a škorice, v strede s vláčnou sladučkou mandľovou plnkou.* Také trocha "luxusnejšie" osie hniezda.

13 ks
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Následne pridáme olej, smotanu, bielok a v 1 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať mäkké cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať :-) Cesto sa nesmie urobiť na polotuhé, lebo tam je tá polohrubá múka, od ktorej by ste pri polotuhom ceste mali potom tvrdšie koláče :-) Hotové cesto napokon bez miesenia len poprášime trochou múky a len upravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 40 minút.
  2. Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky. Zomleté mandle dobre premiešame s vanilkovým cukrom, soľou, žĺtkom a džemom/lekvárom podľa chuti - ja som dala jahodový :-) Nakoniec zľahka doňho vmiešame ešte vybitú penu z bielka. Ďalej zmiešame v druhej mištičke cukor, kakao a škoricu. A pripravíme si aj kúsok mäkkého masla na potretie cesta.
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na štvorec hrúbky cca 6-7 mm. Pozdĺž na jeden okraj cesta nanesieme rovnomerne mandľovú plnku. Vynecháme asi 2 cm a zvyšok celého cesta natrieme najprv maslom a následne posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Napokon cesto skrútime do tvaru závinu tak, že najprv mandľovú plnku uzavrieme pozdĺž cestom a okraje popritláčame. To preto, aby ostala pekne oddelená od kakaovej časti :-) A nakoniec už len zľahka skrútime do tvaru závinu.
  4. Závin pokrájame ostrým nožom na rovnaké kúsky, hrúbky na 2 prsty. Mňe vyšli 13 ks. Ukladáme ich odkrojenou stranou na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou mlieka. Keďže je v strede dosť veľa mandľovej plnky, je závin na hmat dosť jemný, takže musíte tie odkrojené kúsky rýchlejšie ukladať :-) Napokon dáme plech ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 200 °C na 15 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Príliš dlho ich ale nepečte, lebo sa len zbytočne vysušia.
  5. A tu sú už krásne upečené, voňavé koláče ;-P ktoré podľa chuti môžete ešte za horúca potrieť maslom, ale inak nemusíte :-) Je to na vás. Ja nenatieram :-)
  6. Koláče sú ľahučké a cesto mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou :-)
  7. Koláče chutia fantasticky! Na okrajoch príjemná kakaovo-škoricová chuť a v strede množstvo fajnovej vláčnej mandľovej plnky ;-D Podľa chuti môžete mandle nahradiť aj orechami. Prajem dobrú chuť!
  8. Viac mojich receptov nájdete aj na https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1