Kakaové pečivo

Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné pečivo z kakaového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky :-)

23 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme suroviny. Biely jogurt som si odmerala 3 dl a maslo som dala zohriať na sporák, ale nech nie je celkom horúce. Obe múky a kakao som si už dopredu zmiešala v jednej miske.
  2. Do jednej misky dáme najprv vlažné mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme .Pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ a znova dobre premiešame. Potom jogurt a znova dobre premiešame. Napokon ešte bielky, olej, maslo a znova dobre premiešame. Teraz po troške sypeme už zmiešanú múku do tekutiny a rukou stále do hladka premačkáme tak, aby neostali hrčky. Takto pokračujeme až dokonca s celým množstvom múky. Má vzniknúť polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Bochníčky necháme podkysnúť cca 20 minút. Keďže ja som sa rozhodla robiť aj okrúhle "žemličky" a aj rohlíky, tak som niekoľko bochníčkov, z ktorých budú žemličky, dala rovno na plech s papierom, aby podkysli už rovno na plechu :-) A tie bochníčky, z ktorých budú rohlíky ,tie zostali na doske.
  4. Ako prvé ideme piecť tie podkysnuté bochníčky na plechu. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a urobíme cez stred rez novou žiletkou. Posypeme makom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.
  5. Potom ako sme prvý plech všupli do rúry, si rýchlo spravíme z tých druhých podkysnutých bochníčkov rohlíčky a necháme ich podkysnúť zatiaľ kým sa prvý plech pečie. To je cca 20 minút. Rohlíčky si spravíme klasicky a to tak, že bochníček vyvaľkáme a znova zľahka stočíme. Môžeme niektoré aj troška natrieť olejom a len trošku posypať čistým kakaovým práškom (bez cukru).
  6. Už upečené :-) Pečivo sa mi pieklo cca 25 minút.
  7. ..a zatiaľ kým sa piekol prvý plech, podkysli aj rohlíčky. Natrieme ich tiež žĺtkom a dáme tiež na cca 20-25 minút piecť :-)
  8. Upiekli sa naozaj krásne ;-P
  9. Pečivko je veľmi dobré, mäkké a ľahučké :-) Podobné vianočke.
  10. A tu je pečivo v reze :-)
  11. Podľa chuti si pečivo môžete natrieť čisto len maslom alebo aj džemom a zapíjať ho pohárom mlieka, kakaa, alebo aj mliečnou kávou ;-) Celkom podľa vašej chuti :-) Prajem dobrú chuť!
  12. Pre info foto múk, ktoré som použila. Možno sa niekomu zíde :-)