Kakaové-lekvárové vrkoče (fotorecept)

Autor receptu: salinka

Kysnutý koláčik na raňajky, ku káve, alebo len tak:-)

3 vrkoče
porcie
20-30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Zmiešame 150 ml vlažného mlieka s rozmrveným droždím a 1 PL cukru. Necháme vykysnúť kvások 15-20 min na teplom mieste.
  3. Do misky si preosejeme múku, pridáme cukor, olej, vlažné mlieko, vykysnutý kvások a vyšľahané bielka z troch vajec.
  4. Cesto vypracujeme a necháme vykysnúť. Pre uľahčenie a urýchlenie používam elektrický mixér a misku "rýchlokysku".
  5. Medzitým si vymiešame na plnku maslo, cukor, vanilkový cukor a kakao.
  6. Cesto už vytlačilo vrchnák misky:-)
  7. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť bochníkov.
  8. Každý rozvaľkáme asi na dĺžku plechu. Tri kusy potrieme kakaovou plnkou a tri slivkovým (alebo aký vám chutí) lekvárom.
  9. Stočíme do rolád a spletáme kakaovú s lekvárovou.
  10. Vykúzlime tri vrkoče, ktoré ešte necháme podkysnúť na plechu. Potom ich potrieme žĺtkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  11. Upečené necháme vychladnúť, pocukrujeme a papkáme. Čo nevládzeme, môžme dať do mrazničky. Dobrú chuť.