Kakaové-lekvárové vrkoče (fotorecept)
Autor receptu: salinka
Kysnutý koláčik na raňajky, ku káve, alebo len tak:-)
3 vrkoče porcie |
20-30 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny.
- Zmiešame 150 ml vlažného mlieka s rozmrveným droždím a 1 PL cukru. Necháme vykysnúť kvások 15-20 min na teplom mieste.
- Do misky si preosejeme múku, pridáme cukor, olej, vlažné mlieko, vykysnutý kvások a vyšľahané bielka z troch vajec.
- Cesto vypracujeme a necháme vykysnúť. Pre uľahčenie a urýchlenie používam elektrický mixér a misku "rýchlokysku".
- Medzitým si vymiešame na plnku maslo, cukor, vanilkový cukor a kakao.
- Cesto už vytlačilo vrchnák misky:-)
- Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť bochníkov.
- Každý rozvaľkáme asi na dĺžku plechu. Tri kusy potrieme kakaovou plnkou a tri slivkovým (alebo aký vám chutí) lekvárom.
- Stočíme do rolád a spletáme kakaovú s lekvárovou.
- Vykúzlime tri vrkoče, ktoré ešte necháme podkysnúť na plechu. Potom ich potrieme žĺtkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Upečené necháme vychladnúť, pocukrujeme a papkáme. Čo nevládzeme, môžme dať do mrazničky. Dobrú chuť.