Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Po dlhom čase ma presvedčil ten môj na kačicu, priznám sa že mne kačica nič nehovorí, ale raz za čas sa obetujem :-)

4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Postup

  1. Kačicu večer pred pečením umyjeme, očistíme a osolíme. Soľ povtierame do kože zvnútra aj zvonka. Na druhý deň kačicu naplníme štvrťkami ošúpaných jabĺk...
  2. otvor zašijeme alebo zopneme ihlicami a povrch posypeme drvenou rascou.
  3. V pekáči v ktorom budeme kačku piecť (ja používam veľký liatinový pekáč) si vytopíme údenú slaninku, pridáme pokrájanú cibuľu, zľahka opražíme....
  4. a pridáme červené víno, iba trochu na dno
  5. vložíme kačku, prsíčkami dole a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry tak na 15-20 minút. Potom hrniec prikryjeme, znížime teplotu na 200°C, podlejeme ešte vínom a pečieme. Kačku počas pečenia podlievame jednak výpekom ale aj červeným vínom. Ja som počas celého pečenia použila asi 2,5 dl vína.
  6. Na masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu, kmín, soľ, za lyžicu octu a podlejeme červeným vínom. Dusíme do mäkka, na záver podľa chuti dosolíme, ocukrujeme alebo okyselíme octom a výpekom z kačice.
  7. žemľovú knedľu robím v mikrovlnke podľa tohto receptu od @diabambulka akurát že ja dávam polohrubú múku a obyčajné rožky
  8. Kačica by sa mala piecť zhruba na každé kilo váhy jednu hodinu. Tá naša vážila 2,80 kg a piekla som ju asi 2,5 hodiny. Samozrejme stále polievame výpekom a červeným vínom a pri konci pečenia necháme zapiecť aby bola kožtička pekne chrumkavá.
  9. Upečenú kačicu rozporcujeme na štvrťky, servírujeme s kapustou a knedľou. Udusené jablká spolu s kapustou, poliate výpekom tvoria báječnú chuť. K tomu pohár vychladeného piva a v tomto studenom, upršanom dni to bol celkom fajn obed :-)
  10. A toto je pre mňa najväčšia odmena za upečenie kačice.... v horúcom výpeku, ktorý z väčšej časti tvorí kačací tuk som orestovala pečienku
  11. a spolu s kúskami mäsa som ju vyliala do keramickej nádoby a nechala stuhnúť...
  12. a stačí už len chlebík a nebíčko v papuľke :-)