Kačacie stehná s bielou hlávkovou kapustou a knedľou

Autor receptu: pusta

Dnes som zatúžila po klasickom nedeľnom obede, aký sa podával u nás doma. Kedysi to bola celá pečená kačka, ale dnes to budú stehná a miesto červenej to bude biela hlávková kapusta s knedľou, ktorá nás prenesie do vône domova našich rodičov.

4
porcie
90 minút
príprava
45 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Kačacie stehná popicháme vidličkou, dobre nasolíme a na noc odložíme do chladničky. V deň prípravy dáme do pekáčika ku stehnám kačaciu masť a podlejeme vodou. Vložíme prikryté do trúby vyhriatej na 160-170 stupňov a pomaly pečieme za prelievania vypečenou šťavou do zmäknutia. Ked sú stehná mäkké /asi 45 minút/ dopečieme odkryté do zlatohnedej farby kože.
  2. V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, pridáme na jemné prúžky pokrájanú kapustu, osolíme a pridáme ostatné koreniny. Podlejeme vodou, zamiešame a dusíme na strednom plameni do mäkka a odparenia temer všetkej tekutiny. Zaprášime múkou a za stáleho miešania dodusíme. Hotovú kapustu dochutíme cukrom a octom.
  3. Na tanieri upečené kačacie stehná obložíme dusenou kapustou a plátkami knedlí, ktoré pokvapkáme výpekom z upečených stehien. Takto upravenú kapustu servírujeme tiež k pečenej husi, bravčovej krkovičke, pliecku, bôčiku...