Kačacie prsia s omáčkou z figy na červenom víne, restovanými šampiňónmi a zemiakovou kašou s pecorin

Autor receptu: patrick

Je nedeľa tak to chcelo niečo slávnostnejšie a pri tomto jedle som sa snažil dať zo seba maximum. Výsledok určite stál za to :-)

2
porcie
15 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Postup

  1. Kačacie prsia izbovej teploty (je to dôležité aby neboli po upečení studené uprostred) narežeme na koži na mriežku ale tak aby sme nezarezali do mäsa. Sečuánske korenie osmahneme na horúcej panvici asi 30 sekúnd aby sa uvoľnila aróma a chuť. Toto korenie dáme do mažiara spolu s korením 5 vôní, soľou a čerstvo zomletým čiernym korením a spravíme zmes. Touto zmesou potrieme dôkladne kačacie prsia z oboch strán a necháme chvíľku odpočinúť.
  2. Na panvici si cukor spálime na karamel, pridáme nadrobno nakrájanú figu a obalíme v karameli. Pridáme trochu balzamika a červené víno a redukujeme. Hotovú omáčku prepasírujeme cez jemné sitko a odložíme.
  3. Zemiaky ošúpeme, dáme do osolenej studenej vody a privedieme k varu. Varíme cca 15 minút. Keď sú uvarené tak ich scedíme, pridáme maslo, smotanu, nastrúhaný syr pecorino a spravíme kašu. Ak je treba tak ešte dochutíme soľou a čiernym korením a nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
  4. Trúbu si vyhrejeme na 190°C. Kačacie prsia dáme kožou nadol do STUDENEJ suchej panvice a dáme na stredný plameň (panvica musí byť studená a nie je treba dávať žiaden olej pretože ten pustia prsia) Keď už vídíme že nám prsia pustili trochu oleja dáme plameň na maximum a sprudka kačku opečieme. Zhruba 2 min z každej strany. Chceme dosiahnúť chrumkavú kôrku z kože. Kačací tuk ktorý prsia pustili si zlejeme do nejakej nádoby. Potom dáme prsia s panvicou do vyhriatej trúby kožou nadol a necháme 8 minút.
  5. Kým máme prsia v trúbe tak si na panvici zohrejeme na najväčšom plameni trochu kačacieho tuku, ktorý sme zliali z panvice a pridáme očistené nakrájané šampiňóny. (šampiňóny čistím len z vrchu papierovou utierkou, neumývam ich pretože potom by boli vodnaté, čo nikto nemá rád) Ochutíme ich soľou, čiernym korením a tymiánom. Chceme aby nám šampiňóny na povrchu trochu skaramelizovali. Keď ich máme skoro hotové tak pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a necháme spojiť chute. (keby ho pridáme skôr tak by zhorel a tým pádom zhorkol)
  6. Po 8 minútach prsia vytiahneme z trúby a necháme na tanieri asi 5 minút odpočinúť. Keby ich nakrájame hneď tak všetko dobré z nich vytečie. Po 5 minútach ich dáme na dosku a nakrájame každé na 4-5 kúskov. S kačacími prsiami to je podobne ako so steakom musia byť v strede ružové a po procese odpočívania bude mäso úžasne mäkké a šťavnaté. Keď ich prepečieme, mäso vysche a bude tuhé, preto sú dosť náročné na prípravu.