Kačacie prsia

Kačacie prsia s lokšami a kapustou s jabĺčkom (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Aj vám v tomto období pristane kačka na stôl? Ak áno, pridávam pre inšpiráciu tieto chutné šťavnaté prsia s domácimi lokšami a výbornou kapustou s jabĺčkom.* A zároveň Vám Varecháči chcem poďakovať za Vaše inšpirácie, rady a tipy, ako variť ešte chutnejšie :) Tak nech sme zdraví a aj budúci rok si robíme radosť dobrým jedlom! :)

90 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Začala som prípravou kapusty. Pol hlavy kapusty som nakrájala na drobno (odstránila som hlúbiky), jedno jabĺčko na drobno a pridala soľ. Dobre som zamiešala a nechala takto oddychovať. Teraz som dala aj zemiaky v šupke variť do slanej vody. Keďže sme mali len šalátové, tak sa robili dlhšie.
  2. Potom som si nakrájala dve cibuľky na drobno a s troškou celej rasce ju nechala speniť na obyčajnom repkovom oleji (chuť neskôr pridám poliatim masťou z kačo-cecku). Keď už bola taká pekná sklovitá, tak som tam šupla hnedý cukor, zamiešala do cibule a nechala jemne zavoňať (taký stav pred karamelizáciou).
  3. Pridala som odstátu posolenú kapustu s jabĺčkom, čierne korenie, rascu, mletý bobkový list, ocot a zamiešala poriadne. Treba poliať horúcou vodou, ale naozaj len máličko, tak pod kapustu, aby sa malo čo vyparovať pri dusení pod pokrievkou. Neskôr aj tak párkrát budem premiešavať, takže vody som ešte za "štamprlik" pridala. Kapustu som na pomalom ohni a pri občasnom premiešaní robila asi 45 minút (milujem jej vôňu, takže sa s ňou mazlím :D ). Máme radi, keď je taká "nie rozvarená na kašu" :)
  4. Vychladené uvarené zemiaky v šupke som nastrúhala na drobno (aj na nedrobno :D, vôbec to nevadí, v lokši to je mňamka). Do nastrúhaných zemiakov potom pridáme múku a soľ. S tou múkou je to tak, treba dať tolko, aby cesto bolo nelepivé a dobre sa vaľkalo, každý zemiak je iný. Z cesta potom uvaľkám taký šulec, z ktorého odkrajujem valčeky a tie vaľkám na placky - čím nerovnomernejšia, tým originálnejšia :D (to je dnes "in" byť iný ževraj).
  5. Lokše kladieme na rozpálenú nepriľnavú panvicu a opekáme z každej strany - tak akurát, aby mala tie pekné hnedé puntíky. Je dobré striehnuť ako sup ak ste taká roztržitá bytosť ako ja :D Odporúčam panvicu po nejakých pár lokšiach vyzametať od opadanej múky, nech neprihára. Ja som zametala po každej lokši :)
  6. Lokše neskôr pomastím vypečenou masťou z kači. Ale to až nakoniec, lebo prípravu kačky si nechávam pre jednoduchosť prípravy na koniec. Kaču pripravujem pred podávaním. Preto som robila aj viac kapusty a lokší, ďalšie prso spravím tesne pred prípravou. Kaču si dobre (ale že dobre dobre) nasolím, pokorením čiernym korením a trochou rasce. Takto okorenenú ju nechám zo 20 minút oddychovať - to je presne čas, kedy si urobím poriadok (po slovensky, upracem bordel) po lokšiach a otvorím jedno chladené.
  7. A tadááá, moja liatina ani tu nesmie chýbať :) Vopred ju nenahrievam, položím do studenej prso s na mriežku narezanou kožou nadol a pustím stredný ohrev (indukcia 5). A takto čakám, kým začne púšťať masť a koža bude krásne zlato-hnedá. Zatiaľ si dám nahriať rúru na 200 °C.
  8. Keď už je koža pekná hnedkavá a kačo-cecok pustil masť, tak ju otočím a opečiem krátko zo všetkých strán na jej masti. Ak máte panvicu, pekáč, atď, čo môžete dať hneď do rúry, tak ju s kožou nahor dajte do rúry vyhriatej na 200 °C na 8 minút (nie moc viac). Po vybratí prso vyberte na dosku a nechajte zo 10 minút odpočívať v celku - šťavička sa ustáli a nevytečie hneď. Aby ste sa nenudili a nemali hriešne myšlienky do nej rýpať, tak si zatiaľ zalejte kapustu trochou vypečenej masti a ponatierajte aj lokše, nech píšu :)
  9. Po odstáti prso nakrájame a neľakáme sa, že je surové. Nie je, je šťavnaté, na vrchu chrumkavé a na jazyku sa bude rozplývať.
  10. Servírovať môžete s pomarančom, mandarinkou, alebo len tak. Dobrú chuť :)