Kačacia pečeň
Kačacia pečeň

Kačacia pečeň s višňovou omáčkou

Richard Noskovič
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 8. novembra 2018
Kačacia pečeň s višňovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

400 g domáca
50 ml
50 ml
15 g (ku pečeni)
100 g mrazené
30 g (do višní)
50 ml
250 g
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Tokajské víno a koňak dáme do hrnca, zohrejeme na 50 °C, zapaľovačom zapálime a necháme vyhorieť alkohol. Keď oheň zhasne, necháme zmes vychladnúť.

  2. 2

    Kačaciu pečeň necháme pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny postáť. Keď zmäkne, vyčistíme ju od žiliek, odložíme do misy, polejeme alkoholom, osolíme, pridáme cukor, premiešame a necháme asi hodinu odležať pri izbovej teplote.

  3. 3

    Na potravinársku fóliu vylejeme zmes, zabalíme, riadne utiahneme a vyformujeme valec. Konce fólie zhrnieme do hrče a dáme variť do vody pri teplote 63 °C na 10 minút. Pečeň vyberieme na tanier a dáme schladiť do chladničky.

  4. 4

    Višňová omáčka: Do kastróla nasypeme cukor a pri miernej teplote spravíme karamel, podlejeme vínom a pridáme višne. Všetko spolu necháme variť asi 15 minút, aby sa časť tekutiny vyparila. Potom zmes mixérom rozmixujeme dohladka.

  5. 5

    Uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme žĺtok, soľ, múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký dlhý plát, ktorý potrieme hľuzovkovým maslom (môže byť aj hľuzovka, ktorú najemno nastrúhame a zmiešame s maslom) a prekladáme ako knihu tak, aby vzniklo viac vrstiev. Takto pripravené cesto dáme zapiecť do kontaktného grilu dozlata.

Diskusia k receptu

evanaaa
Najviac sa mi páči tá hľuzovka, akoby to bolo niečo všedné, čo sa dá ľahko zohnať, najmä ak ide o tú pravú a nie obyčajnejšiu hľuzovku bielu, ale ani tá nie je len tak dostupná......inak, trochu drahý recept, dokonca pečeň domáca, no, možno ako pre koho.
majsterka
Príloha je pekná.Pečeň pred použitím upravujeme krájaním alebo necháme v celku/ keďže je napísané vylejeme na fóliu/A ešte jedna otázka,čo je použité ako dekorácie pri pečeni?Ďakujem za odpoveď
radox1
v celku,len od tych ziliek je trosku rozbita,ale ta folia to spoji do valca ako salonku,po vychladnuti sa potom kraja.tych 63 °C na 10 minút sa mi zda malo,lebo ja ju robim ako terinu v rure 90° 30 minut,a je stale este velmi kremova.
redakcia
@Majsterka (9.11.2018 15:34)

Ide o semienkové čipsy z celého maku a sezamových semienok. Postup prípravy však k dispozícii nemáme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia