Juhoslovanský koláč (fotorecept)
Autor receptu: wildrane
V nedeľu sme boli s našou sučkou na vohľadoch u kamarátky Zuzky v Nitre, kde nás ponúkla touto dobrotou. Má vyrovnanú sladko slanú chuť, je skrátka výborný. Ak sa šteníky len z polovice tak podaria ako tieto buchtičky, tak bude po Slovensku behať zasa o pár šampiónov viacej :D
Postup
- Z mlieka, cukru, 2 ČL soli a droždia urobíme kvások.
- Múku, olej a kvások spracujeme na cesto.
- Cesto necháme asi 6O minút vykysnúť na teplom mieste. Medzi tým si v mikrovlnke necháme trochu rozpustiť Heru.
- Potom do Hery pridáme 2 žĺtky a 2 ČL soli a zamiešame. Hera by nemala byť riedka, mala by mať kašovitú konzistenciu. Ak sa moc rozpustí, necháme ju trochu stuhnúť.
- Cesto po vykysnutí rozdelíme na 2-4 diely (podľa toho aké veľké chcete koláčiky - buchtičky). Každú rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm
- Potrieme rozpustenou Herou a zvinieme. Vrch rolky tiež potrieme Herou. Vrch posypeme napr. sezamov.semiačkami (makom, syrom).
- Pokrájame na trojuholníčky.
- Poukladáme na suchý plech a pečieme v rúre pri 180 stupňoch do bleda, nie ako buchty do hneda :D
- Po vybratí z rúry by mali vyzerať takto
- Tieto sú moc tmavé, ale boli dobré.
- To isté, ale v rožtekovej verzii :D, do hery okrem žĺtok a soli som pridala ešte 6 strúčikov cesnaku ( ďakujem za radu s cesnakom)
- výsledok našej návštevy po 62 dňoch:
Jackie Godie Wild Rane, Jasmin Goldie Wild Rane a Judith Goldie Wild Rane. Viacej fotiek na:
http://wildrane.rajce.idnes.cz/vrh_J,_kennel_Wild_Rane/