Kysnuté koláče

Judášky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Aj takéto pomenovania majú výborne koláče vhodné na Veľkú noc.

45-50 minút
príprava
20-25 minút
na 190  °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a kvások.
  3. Rukou miesime aspoň 10-15 minút hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň 45 minút.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto rozdelíme na 24 rovnakých častí.
  6. Z ktorých si urobíme šúľky v dĺžke 20-25 centimetrov.
  7. Tvoríme rôzne tvary, môžeme dozdobiť hrozienkami. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
  8. Upečené judášky potrieme ešte za horúca zmesou medu a masla, tak, že med zohrejeme a vmiešame do teplého masla.