Kysnuté koláče
Judášky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Aj takéto pomenovania majú
výborne koláče vhodné na Veľkú
noc.
45-50 minút príprava |
20-25 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a kvások.
- Rukou miesime aspoň 10-15 minút hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň 45 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na 24 rovnakých častí.
- Z ktorých si urobíme šúľky v dĺžke 20-25 centimetrov.
- Tvoríme rôzne tvary, môžeme dozdobiť hrozienkami. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
- Upečené judášky potrieme ešte za horúca zmesou medu a masla, tak, že med zohrejeme a vmiešame do teplého masla.