Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Túto polievku som sa naučila variť od svojej svokry, ktorá pochádza z obce neďaleko
Senca - Jelky a po maďarsky keď sa povie Jókai, znamená to prídavné meno od obce
Jelka. Preto som si dlho myslela, že táto polievka má pôvod práve v Jelke. Až nedávno
som sa dozvedela, že Jókaiho fazuľová polievka je pomenovaná podľa známeho
spisovateľa 19. storočia - Móra Jókaiho. Takže predstavujem Vám našu
verziu tejto polievky. Je naozaj výborná :)
20 porcií |
15 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Základom pre túto polievku - ako o nej vravia odborníci a kuchári - je strakatá veľká fazuľa, údené kolienko, údená klobása, cibuľa a zelenina... a ďalšou dôležitou ingredienciou je kus duše, ktorú do nej kuchár dá... Upozorňujem, že ju varím takmer v "kotli" - 8 litrovom hrnci, pre menšie hrnce si treba množstvo surovín upraviť :)
- Deň vopred si namočíme fazuľu do studenej vody - do druhého dňa dvojnásobne zväčší svoj objem - nabobtná.
- Fazuľu zlejeme z vody, opláchneme čistou vodou a vsypeme ju do hrnca. Pridáme údené kolienko, sviežu krkovičku a údenú klobásu (kvalitnú, ideálne domácu). Zalejeme vodou a dáme variť. Po cca 15 minútach vyberieme uvarenú klobásu. Ostatné necháme variť - kým sa neuvarí kolienko aj fazuľa.
- Kým sa polievka varí, spravíme si "čipetky (maďarsky csipetke)" - je to druh cestovín, z obyčajného rezancového cesta.
- Vypracované cesto rozvaľkáme na cca 2 mm hrúbku, narežeme si z neho hrubšie pásiky - ja to robím radielkom - a potom prstami "odžibujeme" kúsky, ktoré jemne roztlačíme medzi prstami - sú to také "trhance rozcapkané" :)
- Časť (za dve hrste) si odložíme do polievky a zvyšok vysušíme a bude do ďalšej polievky :)
- Pripravíme si koreňovú zeleninu, vňate - petržlenová, zelerová a ligurček a aby som nezabudla aj na papriku, dve menšie paradajky a dve chilli papričky.
- Uvarené koleno aj krkovičku (tú som vybrala skôr) vyberieme z polievky
- K fazuli pridáme nakrájanú zeleninu a vňate a necháme variť.
Chilli papričky som pozdĺžne rozrezala a nechala v nich semienka, aby dali polievke grády.
- ...do vriacej polievky po cca 5 minútach pridáme aj cestoviny a varíme ďalších 10 min.
- Pripravíme si zásmažku - cibuľu a cesnak najemno nakrájame
- Nemala som bravčovú masť, tak som použila kačaciu - cca 2 PL masti rozpustíme, pridáme cibuľu a cesnak, zasypeme múkou a necháme na slabom ohni za občasného miešania podusiť cca 10 minút
- ...zložíme z ohňa, pridáme papriku, zamiešame
- ...a za stáleho miešania vlejeme do polievky
- Nakrájanú klobásu, krkovičku aj údené kolienko pridáme do polievky, necháme prevrieť.
- ...na záver pridáme majoránku, ktorú "požmolíme" medzi dlaňami, zamiešame a polievku odstavíme z ohňa.
- A polievka je hotová. Naložíme na tanier, podľa chuti možno pridať za lyžicu kyslej smotany. Výborná je s pagáčikmi, langošmi, či kusom čerstvého chleba...
Dobrú chuť!