Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Túto polievku som sa naučila variť od svojej svokry, ktorá pochádza z obce neďaleko Senca - Jelky a po maďarsky keď sa povie Jókai, znamená to prídavné meno od obce Jelka. Preto som si dlho myslela, že táto polievka má pôvod práve v Jelke. Až nedávno som sa dozvedela, že Jókaiho fazuľová polievka je pomenovaná podľa známeho spisovateľa 19. storočia - Móra Jókaiho. Takže predstavujem Vám našu verziu tejto polievky. Je naozaj výborná :)

20
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Základom pre túto polievku - ako o nej vravia odborníci a kuchári - je strakatá veľká fazuľa, údené kolienko, údená klobása, cibuľa a zelenina... a ďalšou dôležitou ingredienciou je kus duše, ktorú do nej kuchár dá... Upozorňujem, že ju varím takmer v "kotli" - 8 litrovom hrnci, pre menšie hrnce si treba množstvo surovín upraviť :)
  2. Deň vopred si namočíme fazuľu do studenej vody - do druhého dňa dvojnásobne zväčší svoj objem - nabobtná.
  3. Fazuľu zlejeme z vody, opláchneme čistou vodou a vsypeme ju do hrnca. Pridáme údené kolienko, sviežu krkovičku a údenú klobásu (kvalitnú, ideálne domácu). Zalejeme vodou a dáme variť. Po cca 15 minútach vyberieme uvarenú klobásu. Ostatné necháme variť - kým sa neuvarí kolienko aj fazuľa.
  4. Kým sa polievka varí, spravíme si "čipetky (maďarsky csipetke)" - je to druh cestovín, z obyčajného rezancového cesta.
  5. Vypracované cesto rozvaľkáme na cca 2 mm hrúbku, narežeme si z neho hrubšie pásiky - ja to robím radielkom - a potom prstami "odžibujeme" kúsky, ktoré jemne roztlačíme medzi prstami - sú to také "trhance rozcapkané" :)
  6. Časť (za dve hrste) si odložíme do polievky a zvyšok vysušíme a bude do ďalšej polievky :)
  7. Pripravíme si koreňovú zeleninu, vňate - petržlenová, zelerová a ligurček a aby som nezabudla aj na papriku, dve menšie paradajky a dve chilli papričky.
  8. Uvarené koleno aj krkovičku (tú som vybrala skôr) vyberieme z polievky
  9. K fazuli pridáme nakrájanú zeleninu a vňate a necháme variť. Chilli papričky som pozdĺžne rozrezala a nechala v nich semienka, aby dali polievke grády.
  10. ...do vriacej polievky po cca 5 minútach pridáme aj cestoviny a varíme ďalších 10 min.
  11. Pripravíme si zásmažku - cibuľu a cesnak najemno nakrájame
  12. Nemala som bravčovú masť, tak som použila kačaciu - cca 2 PL masti rozpustíme, pridáme cibuľu a cesnak, zasypeme múkou a necháme na slabom ohni za občasného miešania podusiť cca 10 minút
  13. ...zložíme z ohňa, pridáme papriku, zamiešame
  14. ...a za stáleho miešania vlejeme do polievky
  15. Nakrájanú klobásu, krkovičku aj údené kolienko pridáme do polievky, necháme prevrieť.
  16. ...na záver pridáme majoránku, ktorú "požmolíme" medzi dlaňami, zamiešame a polievku odstavíme z ohňa.
  17. A polievka je hotová. Naložíme na tanier, podľa chuti možno pridať za lyžicu kyslej smotany. Výborná je s pagáčikmi, langošmi, či kusom čerstvého chleba... Dobrú chuť!