Jogurtovo-piškótový dezert z chladničky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný osviežujúci dezert do letných dní..

Postup

  1. Tento velmi chutny, chladeny dezertik robievam uz roky pocas leta.Je rychly, jednoduchy a osviezujuci. Uz neviem odkial recept mam, ale v povodnom sa pouzivala len cista slahacka, co bolo tiez superchutne, no priliz kaloricke :-) Pocase som si dezert upravila podla seba a nahradila väcsiu cast slahacky najprv smotanou a napokon jogurtom.. Pripravime si suroviny.. Jogurt, mlieko, piskoty, slahacku na slahanie sladenu, banany, kokos, van.cukor, kakao a praskovy cukor.
  2. Kedze budeme robit dvojaku jogurtovu zalievku, tak budeme potrebovat 2 x 5 dl jogurtu. Ja mam doma 2,5 kg kyblik jogurtu, takze som si do 5 dl pohara z neho odobrala..
  3. Biela jogurtova zalievka..
    K odmeranemu jogurtu prilejeme obe slahacky a premiesame metlickou. Potom pridame pr. cukor podla chuti, vanilkovy cukor a mlieko cca 2 - 2,5 dl. Zalievka ma byt taka polohusta, skoro ako omacka. Mlieko treba vzdy pridavat podla toho, ze aky husty mate jogurt. Moj je dost husty, takze som potrebovala tych 2 - 2,5 dl mlieka. Ale kludne mozte pridavat mlieko potroske od oka a sledovat hustotu :-)
  4. Kakaova zalievka..
    K jogurtu pridame 2 PL tmaveho kakaa, ja som pouzila holandske. Potom praskovy cukor podla chuti a mlieko. Ja som dala 2 dl mlieka. Aj tato zalievka ma byt polohusta. Tym, ze piskoty väcsinu tekutiny z jogurtu popiju a pekne zmäknu, sa vam jogurt medzi vrstvami zmeni na osviezujuci krem :-)
  5. Okrem dvoch zalievok si pripravime dlhe piskoty a nakrajame na hrubsie kruzky banany. A napokon jeden hlbsi pekac alebo sklenenu, ci umelu podlhovastu misu. Moja je umela s vnutornym rozmerom 29 cm x 23,5 a hlbka (vyska) je 6,5 cm. V tomto recepte ,do tejto misy som pouzila 5 baleni piskot (vid foto) a 7 ks bananov. Namiesto bananov mozte pouzit aj ine lubovolne ovocie, ale nam najviac chuti s bananmi :-)
  6. Do spodku pekaca si nalejeme trocha bielej zalievky a rozotreme ju lyzicou. To preto, aby sa tie piskoty nesmykali, ale drzali na jednom mieste. Potom naukladame 1 rad piskot s cukrovou stranou hore. Cele ich pozalievame, len aby sa prikryli a este lyzicou rozotrieme na nich tu zalievku. Nasledne naukladame na ne kruzky bananu...
  7. Pozalievame, presne len tolko, aby boli banany co zväcsa zakryte a este lyzicou zarovname. Ono si tu zalievku musime od oka rozdelit, ale zaroven aj nato mysliet, aby sme nedali na 1 vrstvu vela tej zalievky, ale len tolko, co tie piskoty vladzu popit a zaroven zostanu aj pekne v celosti ;-) Nasledne naukladame dalsiu vrstvu piskot, ktore zlahka popotlacame na banany, aby sa tie piskoty trocha ponorili. A teraz cele dobre pozalievame kakaovou zalievkou. Z tej kakaovej mi zostalo cca 1,5 dl, kedze sa mi to zdalo privela. Ale nevadi, deti sa mi hned ozvali, ze oni to zjedia :-) A napokon aj sem naukladame banany...
  8. Aj na banany dame este sem tam zalievku a nasledne naukladame a zaroven automaticky trocha stlacame poslednu vrstvu piskot. Vrch uz len horedole pociarkame so zvysnou bielou zalievkou. Hlavne som dala do medzier, medzi piskoty a dookola na kraj misy. No a napokon som cely vrch posypala kokosom :-) Kokos sa vyborne nato hodi,da tam skvelu chut :-)
  9. A napokon nas dezertik odlozime do chladnicky, kym celkom nestuhne. Ja som ho nakrajala po 5-tich hodinach. To budete aj vidiet, ze ten jogurt je uz ako krem, kedze tie piskoty tu prebytocnu tekutinu vpili :-) Dobru chut..