Jablkový koláč

Jogurtovo-jablkový koláč z hrnčeka (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Výbornou chuťou milo prekvapil domácich aj hostí. Recept z hrnčeka o objeme 150 ml.

Suroviny

Postup

  1. Jablká očistíme, nastrúhame. K našim veľmi šťavnatým jablkám som primiešala kopcovitú lyžicu strúhaného kokosu.
  2. Vo väčšej miske vymiešam sypké suroviny – múku, soľ, kypriaci prášok, cukor práškový i vanilkový.
  3. V inej miske metličkou vymiešam celé vajcia s olejom a jogurtom. Túto tekutú zmes nalievam do sypkých surovín a poriadne premiešam na hustejšie cesto.
  4. Cesto vylejem na plech 25 x 30 cm, ktorý som celý vymastila maslom a posypala strúhankou. Na vrch cesta rukami kadejako rozložím nastrúhané jablká. Nehladím, nerovnám. Jablká posypem iba škoricovým cukrom. Kto potrebuje jablká osladiť, nech si pridá cukor. Potom ich popichám pravidelne vidličkou (ako krehké cesto), aby sa trocha dostali do cesta.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre najprv 20 minút na 190 stupňov a potom ešte 10 minút na 175 stupňov. Kontrola drevenou špajľou. Pečte podľa svojej rúry.
  6. Na horúci upečený koláč hneď rozotriem smotanovú polevu.
  7. Smotanovú polevu si pripravujem, kým sa pečie koláč. Vymiešam cukor s citrónovou šťavou. Pridám kyslú smotanu a vymiešam. Koláč narežem po stuhnutí smotanovej polevy.