Jogurtová knedľa (fotorecept)
Autor receptu: janaalizibolenova
Tento recept mám z internetu (nepamätám si už presne zdroj) a je to zatiaľ najlepšia knedľa, akú som robila.
60 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si kvások z droždia, trochy cukru, múky a vlažného mlieka. Nie celého! Len toľko, aby nám z droždia, múky, cukru a mlieka vznikla akoby kašička, ktorú necháme vzísť. Ak použijeme sušené droždie, môžeme ho priamo nasypať k múke, nie je potrebné robiť kvások.
- K múke pridáme soľ, cukor a biely jogurt, ktorý by nemal byť studený, priamo vytiahnutý z chladničky. Jogurt, ktorý som dávala mal 100g.
- Pridáme vajíčko a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka.
- Vypracujeme kompaktné cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 30 minút.
- Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve knedle, ja som robila z menšej dávky len jednu knedličku.
- Knedle prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 10-15 minút. Medzitým si pripravíme veľký hrniec s parákom. Do hrnca dáme toľko vody, aby nepresahovala nad parák. Vodu privedieme do varu a na parák dáme papier na pečenie.
- Keď voda v hrnci vrie, dáme do hrnca na papier nakysnutú knedľu. Hrniec prikryjeme a knedľu paríme 20 minút.
- Po 20 minútach knedľu vyberieme a potrieme ju maslom, prípadne olejom a necháme vychladnúť.
- Ak nevieme vydržať, kým knedľa vychladne, krájame/režeme ju niťou. Trpezliví môžu neskôr aj nožom. Dobrú chuť.