Jogurtová knedľa (fotorecept)

Autor receptu: janaalizibolenova

Tento recept mám z internetu (nepamätám si už presne zdroj) a je to zatiaľ najlepšia knedľa, akú som robila.

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z droždia, trochy cukru, múky a vlažného mlieka. Nie celého! Len toľko, aby nám z droždia, múky, cukru a mlieka vznikla akoby kašička, ktorú necháme vzísť. Ak použijeme sušené droždie, môžeme ho priamo nasypať k múke, nie je potrebné robiť kvások.
  2. K múke pridáme soľ, cukor a biely jogurt, ktorý by nemal byť studený, priamo vytiahnutý z chladničky. Jogurt, ktorý som dávala mal 100g.
  3. Pridáme vajíčko a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka.
  4. Vypracujeme kompaktné cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 30 minút.
  5. Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve knedle, ja som robila z menšej dávky len jednu knedličku.
  6. Knedle prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 10-15 minút. Medzitým si pripravíme veľký hrniec s parákom. Do hrnca dáme toľko vody, aby nepresahovala nad parák. Vodu privedieme do varu a na parák dáme papier na pečenie.
  7. Keď voda v hrnci vrie, dáme do hrnca na papier nakysnutú knedľu. Hrniec prikryjeme a knedľu paríme 20 minút.
  8. Po 20 minútach knedľu vyberieme a potrieme ju maslom, prípadne olejom a necháme vychladnúť.
  9. Ak nevieme vydržať, kým knedľa vychladne, krájame/režeme ju niťou. Trpezliví môžu neskôr aj nožom. Dobrú chuť.