Ježkova nanuková torta

Autor receptu: dadush

U nás sa tomto zákusku hovorieva aj nanuková torta, aj keď síce netuším prečo. Neskôr som ho našla aj pod názvom oblíž prst. Túto tortu som robila na meniny pre otca, a jeho prve čo napadlo keď ju uvidel: "Jééj, dostal som ježka" :D

30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Korpus: V jednej miske vyšľaháme bielka a v druhej žĺtka s cukrom do penista. Do žltok pridáme múku s kypriacim práškom a vareškou zamiešame, potom opatrne primiešame vyšlahané bielka. Masu vlejeme do predom maslom vytretej a kokosom vysypanej tortovej formy. Pečieme pri 200stupňoch cca 30min, ale každá rúra je iná tak si to treba odsledovať.
  2. Krém: Krém robíme nad parou, to znamená že zoberieme väčší hrniec, do ktorého dáme trocha vody a menší hrniec, ktorí by nám mal pasovať do toho väčšieho tak aby nám para neunikala. Do toho menšieho hrnca dáme všetky uvedené ingrediencie na krém a za stáleho miešania varíme. Krém by mal mat hustejšiu konzistenciu. Po vychladnutí do krému zašlaháme maslo.
  3. Pena: Pena sa taktiež robí nad parou len s tým rozdielom, že sa šlahá ročným mixérom, inak by nám asi ruky odpadli a to asi ani jedna z nás nechce riskovať :D Bielka musia byť tuhé.
  4. Ked máme korpus vychladnutý, prekrojíme ho stredom na dve polovičky. Spodnú časť zvyknem natierať džemom, bud morušovým alebo jahodovým, ale nemusí byť, potom dáme tak polku krému, prikrijeme vrchnou časťou a dáme druhú polovicu krému, potierame aj boky torty. Nakoniec moje oblúbené zdobenie :-) Do cukrárenského vrecka dáme penu a robíme malé "ružičky". Kreativite sa medze nekladú. :-) Nakoniec sa môže posypať nastrúhanou čokoládou alebo nejakými farebnými guličkami. Mne ostalo trocha peny tak som spravila snehové pusinky a srdiečka.
  5. Koláčik je náročnejší na čas ale výsledok stojí za to a ten kto má rád sladké tak si určite šmákne :-) Dobrú chuť :-)