Ježkova nanuková torta
Autor receptu: dadush
U nás sa tomto zákusku hovorieva aj nanuková torta, aj keď síce netuším prečo. Neskôr som ho našla aj pod názvom oblíž prst.
Túto tortu som robila na meniny pre otca, a jeho prve čo napadlo keď ju uvidel: "Jééj, dostal som ježka" :D
Postup
- Korpus:
V jednej miske vyšľaháme bielka a v druhej žĺtka s cukrom do penista. Do žltok pridáme múku s kypriacim práškom a vareškou zamiešame, potom opatrne primiešame vyšlahané bielka. Masu vlejeme do predom maslom vytretej a kokosom vysypanej tortovej formy. Pečieme pri 200stupňoch cca 30min, ale každá rúra je iná tak si to treba odsledovať.
- Krém:
Krém robíme nad parou, to znamená že zoberieme väčší hrniec, do ktorého dáme trocha vody a menší hrniec, ktorí by nám mal pasovať do toho väčšieho tak aby nám para neunikala. Do toho menšieho hrnca dáme všetky uvedené ingrediencie na krém a za stáleho miešania varíme. Krém by mal mat hustejšiu konzistenciu. Po vychladnutí do krému zašlaháme maslo.
- Pena:
Pena sa taktiež robí nad parou len s tým rozdielom, že sa šlahá ročným mixérom, inak by nám asi ruky odpadli a to asi ani jedna z nás nechce riskovať :D Bielka musia byť tuhé.
- Ked máme korpus vychladnutý, prekrojíme ho stredom na dve polovičky. Spodnú časť zvyknem natierať džemom, bud morušovým alebo jahodovým, ale nemusí byť, potom dáme tak polku krému, prikrijeme vrchnou časťou a dáme druhú polovicu krému, potierame aj boky torty.
Nakoniec moje oblúbené zdobenie :-) Do cukrárenského vrecka dáme penu a robíme malé "ružičky". Kreativite sa medze nekladú. :-) Nakoniec sa môže posypať nastrúhanou čokoládou alebo nejakými farebnými guličkami.
Mne ostalo trocha peny tak som spravila snehové pusinky a srdiečka.
- Koláčik je náročnejší na čas ale výsledok stojí za to a ten kto má rád sladké tak si určite šmákne :-) Dobrú chuť :-)