Jesenná mrkvovo-jablková polievka (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Trochu netradičná polievka na naše zemepisné šírky, ale veľmi jednoduchá, chutná a vôbec nie jablková. Vyskúšajte jabĺčka na slano.
Postup
- Nachystáme si suroviny. Mrkva k jablkám by mala byť v pomere 2:1. Ja som dala 3 mrkvy a jedno jablko.
- Na masle alebo olivovom oleji speníme cibuľu a pridáme nahrubo nakrájanú mrkvu.
- Pražíme sprudka zo 10 minút až začne hnednúť. Pridáme pokrájané alebo nahrubo postrúhané jablká, chilli, chvíľku spolu opražíme...
- zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme, pridáme štipku zázvoru a všetko varíme do zmäknutia 20-30 min. Na záver rozmixujeme, ochutíme štipkou škorice, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou.
- Podávame s krutónmi alebo hriankami. Tieto na fotke sú z môjho vlastnoručne pečeného chlebíka alebo skôr takej maxibagety, opečené v hriankovači, potreté olivovým olejom. Polievka je naozaj netradičná, jemne kyslastá, pikantná, povedala by som taká "zohrievacia", ale bez korením pokojne vhodná aj pre deti, skúste a posúďte. Dobrú chuť.