Jerky - sušené mäso

lekorica - fotkalekorica, 23. marca 2016
Jerky - sušené mäso
Foto: lekorica

Chutný a výživný snack, vhodný na dlhé cesty a turistiku.

15 minút
príprava
240 minút
na 60 °C

Suroviny

1 kg
4 PL
2 PL
1 PL (trstinový cukor)
1 ČL
1 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Aby sa mäso lepšie krájalo, treba ho trochu namraziť. Ja som ho krájala na krájači na zhruba 2-3mm plátky (skôr sa usuší).

    Jerky - sušené mäso - obrázok 1
  2. 2

    V mise som premiešala všetky suché ingrediencie a nakoniec som pridala sójovú omáčku, pretlak a med. Všetko som dobre premiešala a vložila som do misy už na plátky nakrájané mäso. Poriadne som to premiešala rukou a nechala cez noc marinovať v chladničke. Na druhý deň som mäso poukladala do sušičky a sušila som ho na 70 stupňov asi hodinu, potom som teplotu ubrala na 60 stupňov a sušila ešte ďalšie 3-4hodiny. Mäsko by sa malo dať ohýbať, nemalo by sa lámať. Takto usušené mäso môžete skladovať v chladničke 1-2 mesiace (u nás asi nevydrží ani do zajtra :-D)

    Jerky - sušené mäso - obrázok 2

Diskusia k receptu

evanaaa
Zdá sa mi to byť dobré.....dá sa tak sušiť aj iné mäso? Robiť to asi nebudem, nemám ani sušičku a v rúre....no, neviem, či by to bolo tak dobre vysušené.
lekorica
@Evanaaa (23.3.2016 21:05)

Je to výborné. Moja dcéra odmieta jesť mäso, ale toto zje. Akurát robím druhú dávku z morčacích pŕs. Tiež sa môže obmieňať aj korenie. Idem skúsiť dať aj grilovacie korenie. Uvidím aké to bude. A robia to aj v trúbe, len sa mi to tam zdá skôr upečené, ako usušené. Aj farba je taká hnedá. Toto sa mi lepšie páči. V každom prípade, treba vyskúšať.


kecemis
Mas ich pekne a verim ze aj dobre. Ja ked ich robievam, maso krajam po vlakne, cim vlastne budes mat jerky pekne tenke a dlhe. Na marinovanie pouzivam ako zakladne zlozenie to iste, ako tu uvadzas, ale navyse tam davam Worcestershire sauce a suseny alebo pretlaceny cesnak. Neham v chladnicke aspon 24 hodin a dam do udiarne. Udiaren mam len taku mensiu drevenu krabicu, s dvierkami, kam zavesim jerky. Na spodku mam staru jednoplatnicku. Tu zapnem do elektriky dam na nu staru panvicu, na ktoru nasypem drevene ostruziny, pripadne piliny. tie sa nechytia, ale vydatne cmudia. Takto udim a susim asi 3-4 hodiny.
lekorica
@Kecemis (23.3.2016 23:49)
Veru sú výborné, Worcester som doma nemala, tak som si toto vymyslela. A chcela som to skúsiť preto, lebo moja dcéra nechce jesť mäso, ale toto má veľmi rada. Len tá cena v obchode ma vždy odradila.
Mňam, tak takto vyúdené to musí mať inú chuť. A toto by ma veru nenapadlo takto robiť. Skvelý nápad. Nemáš foto? Bývam v rodinnom dome, možno by som to mohla skúsiť. Ďakujem. :-)
kecemis
@Lekorica (24.3.2016 08:13)





Nie som prave doma (som asi 3500km od domu). Ale prikladam video, ktore ti moze pomoct. Moja nie je uz tak pekna a je mensia. Vnutorne steny mam vylozene alobalom.
lekorica
@Kecemis (24.3.2016 17:26)

Ty tak toto je super! Môj manžel je zručný, určite budem dobiedzať dovtedy, pokiaľ mi udiareň neurobí. No jednoducho super. Ďakujem veľmi krásne a uži si, kdekoľvek si. ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia