Tvarohový koláč

Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Trochu som likvidovala zásoby jabĺk a upiekla tento fantastický koláč. Šťavnatý, osviežujúci, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, a karamelizovanými jablkami navrchu. Veľmi chutný.

8-10
porcií
40 minút
príprava
75 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Preosiatu múku premiešame s práškom do pečiva, soľou a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a spolu rozotrieme na omrvinky (ja to robím rukami). Do zmesi pridáme žĺtok (bielok odložíme do plnky) a kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto tak, aby sa spojili všetky suroviny, dlho nemiesime, aby maslo sa veľmi neroztopilo. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 40-50 minút.
  2. Vychladené cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruh na veľkosť formy (u mňa priemer 26 cm). Formu vystelieme papierom na pečenie, dno vyložíme cestom, poprepichujeme ho vidličkou a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Z odrezkov cesta som ešte upiekla tieto koláčiky :)
  4. Pripravíme si plnku. Bielky oddelíme od žĺtkov (plus jedno bielko z cesta). Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom, pridáme cukor a vanilkový cukor A ešte spolu vyšľaháme. Po jednom pridáme žĺtky, kyslú smotanu, tvaroh, zakaždým premiešame mixérom. Pridáme preosiatu múku, dobre zamiešame a plnku odložíme.
  5. Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Rovnomerne rozložíme na vychladnuté upečené cesto.
  6. Bielky vyšľaháme na tuhy sneh a jemne zamiešame do tvarohovej zmesi. Plnku vylejeme a rovnomerne rozotrieme na jablká. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C približne 1 hodinu. Upečený necháme pomaly chladnúť v rúre s odokrytými dvierkami ešte 20-30 minút. Potom koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť a vyberieme z formy.
  7. Karamelizované jablká navrch: Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Maslo roztopíme na panvici, rovnomerne nasypeme cukor a necháme ho niekoľko minút rozpustiť až začne trochu hnednúť. Cukor nemiešame! Pridáme nakrájané jablká a udusíme z oboch strán po niekoľko minút. Veľa nedusíme, len aby zmäkli a obalili sa v karameli.
  8. Takto karamelizované jablká poukladáme na vrch koláča a pokvapkáme ho aj vzniknutým sirupom. A môžeme podávať.
  9. Chuti najlepšie ak postoji niekoľko hodín v chladničke. Koláč je veľmi šťavnatý, osviežujúci vďaka jablkám, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, karamelizované jablka dopĺňajú dokonalú harmóniu chuti. Dobrú chuť.