Čučoriedkový koláč

Jemný smotanový koláč s čučoriedkami (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Ľahký koláč s jemnou a nadýchanou smotanovou plnkou, pripomínajúcou cheescake a ovocím, ja som použila čučoriedky, môžete použiť aj iné, napríklad maliny, višne a pod.

10-12
porcií
120 minút
príprava
50-60 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku premiešame s práškovým cukrom a preosejeme, pridáme soľ a vanilkový cukor. Pridáme studené nakrájané maslo a rozmrvíme zmes prstami. Ďalej pridávame žĺtky, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie, 1 časť dáme do chladničky a druhú stuhnúť do mrazničky cca na 30-40 minút.
  2. Formu na pečenie (24-26 cm) vystelieme papierom na pečenie (dno aj boky). Prvú časť cesta roztlačíme na dno formy, poprepichujeme vidličkou a pečieme vo vyhriatej na 190 °C rúre 10-12 minút. Upečené vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
  3. Zatiaľ pripravíme plnku. Do kyslej smotany zamiešame polovicu cukru, vanilkový cukor a škrob. Bielky vyšľaháme do peny a postupne pridávame zvyšný cukor a vyšľaháme na hustý pevný sneh. Do smotany postupne zamiešame sneh z bielkov.
  4. Pripravenú smotanovú zmes vylejeme na cesto. Čučoriedky som nechala trochu rozmraziť a zmiešala s lyžičkou škrobu, aby sa veľmi neroztekali, ak použijete čerstvé, nemusíme pridávať škrob. Na smotanu poukladáme čučoriedky. Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nastrúhame na vrch koláča. Koláč dáme piecť do rúry pri 160-170 °C cca 50-60 minút.
  5. Po upečení koláč necháme pomaly chladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami ešte 30-40 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny.
  6. Vychladnutý koláč vyberieme z formy, vrch môžeme posypať práškovým cukrom a servírujeme. Dobrú chuť.