Rebarborový zákusok
Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Veľmi jemný, lahodný a osviežujúci koláčik.
20 porcií |
30 minút príprava |
70 minút na 180/150 °C |
Postup
- Keďže sezóna rebarbory a jahôd stále pokračuje, rozhodla som sa upiecť tento lahodný koláč. Na koláč som si pripravila suroviny. Všetky suroviny lepšie pripraviť vopred aby mali izbovú teplotu.
- Rebarboru umyjeme, ošúpeme a pokrájame na 1 cm kúsky. Jahody tiež pokrájame na kúsky, pridáme k rebarbore a zasypeme cukrom. Necháme postáť 10-15 minúť.
- Zatiaľ pripravíme cesto. Zmäknute maslo vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Po jednom pridávame a zašľaháme žĺtky. Pridáme mlieko a opäť premiešame.
- Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne pridávame k cestu. Dobre premiešame vareškou. Vznikne trochu tuhšie cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech (cca 30x40 cm). Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Urobíme tvarohovú plnku. 3 žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme puding a dobre všetko premiešame. Pridáme tvaroh a opäť dobre vyšľaháme. Na záver jemne zamiešame vyšľahaný sneh z 3 bielkov. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto.
- Ovocie necháme odkvapkať od šťavy na sitku a ukladáme na tvarohovú plnku. Koláč dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry približne 30-35 minút.
Takto upečený koláč vytiahneme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť. Teplotu rúry znížme na 150°C.
- Medzitým pripravíme snehovú čiapočku alebo merengue. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach jemný kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Podľa chuti môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Sneh z bielkov rozotrieme na koláč a pečieme pri 150 °C ešte 40-50 minút.
- Upečený koláč necháme vychladnúť.
- Nakrájame a podávame. Dobrú chuť!