Kokosový zákusok

Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ďalší jednoduchý a pritom výborný kokosový dezertík ;-P Nielen dobre vyzerá, ale aj skvelo chutí.

50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny najprv na cesto... Múku si už dopredu premiešame s kypriacim práškom a štipkou soli.
  2. V jednej miske dobre vyšľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre vyšľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova vyšľaháme. Následne asi na 2x už zmiešanú múku a tiež dobre prešľaháme. Nakoniec prilejeme ešte 1 dl mlieka, s ktorým to ešte posledný raz prešľaháme a hotovo :-)
  3. Cesto vylejeme na olejom natretý a múkou posypaný plech. Vložíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať a urobiť skúšku ihlou. Môj plech má vnútorný rozmer 35x25 cm.
  4. Keď nám cesto celkom vychladlo mu orežeme kraje, ktoré dáme zjesť detom :-) Cesto pokrájame na kocky, ja som pokrájala na 28 ks - také presne pekné štvorcové zákusky. Pokrájané cesto povyberáme a ukladáme na jednu tácku bokom. Na každé cesto dáme (do stredu) 1 PL džúsu alebo čerstvej pomarančovej šťavy a necháme zo 15-20 minút takto stáť.
  5. Zatiaľ si pripravíme krém z mascarpone a kokos na obaľovanie. Budeme potrebovať asi 3/4 z 500 g kelímku mascarpone, ale môžte si zamiešať najprv len polovicu s práškovým cukrom podľa chuti a s 1 ks vanilkového cukru.
  6. Každému kúsku dobre ponatierame všetky štyri strany a následne ich dobre obalíme v kokose. Je to jemné cesto "zákuskové" :-) čiže treba pracovať trocha s citom ;-) Ono sú tie boky teraz po natretí dosť mäkkučké, ale ako bude zákusok stáť, tak ono to stuhne. Keď máme všetky hotové, dáme ich na pár hodín, alebo noc do chladničky.
  7. Na druhý deň ich vyberieme z chladničky ,už im stuhli aj boky, kokos a cesto vsiaklo trocha tú vlahu z mascarpone. Najprv si pripravíme bielu čokoládovú polevu a to veľmi jednoducho. Polámeme bielu Milku na kocky, pridáme za 1 PL hustú smotanu a na najmenšom plameni (alebo nad parou) za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa nám čokoláda a smotana spoja do hladkej masy. Následne necháme za občasného miešania vychladnúť. Zatiaľ si do stredu každého zákusku dáme trošku džemu. Ja som dala ríbezľový, ale ak máte môžte dať aj pomarančový alebo iný :-) A nakoniec popolievame/ozdobíme vrch letnou čokoládou a necháme stuhnúť :-)
  8. Zákusok chutí naozaj vynikajúco a je vhodný na každú príležitosť :-) Je jemný, krémový s trocha kyselkavým nádychom :-) Vrelo odporúčam. Nech vám chutí :-)