Jemný karfiolový nákyp so šampiňónmi a so syrom /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Tento karfiolový nákyp pripravujem so šampiňonmi, strúhaným syrom a kyslou smotanou.
Je to ľahká večera, veľmi jemnej chuti.Podávala som s novými zemiačikmi, omastenými
maslom a posypanými petržlenovou vňaťou
4 - 6 porcie |
20 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Karfiol som rozdelila na ružičky, obvarila som ich vo vriacej osolenej vode asi 5 minút, viac netreba, budú sa ešte piecť v nákype. Scedila som ho a keď vychladol, pokrájala som ho na malé kúsky.
- Nastrúhala som syr.
- Posekala som petržlenovú vňať.
- Šampiňony som pokrájala na plátky a podusila som ich na posekanej cibuľke v rozohriatom oleji na panvici, potom som ich nechala úplne vychladsnúť.
- Do misy som rozklepla vajcia.
- Pridala som kyslú smotanu. Kto chce mať ešte nadýchanejší a jemnejší nákyp, oddelí žltka a bielky. Kyslú smotanu
pridá k žltkom a vyšľahaný sneh z bielkov pridá k mase až na záver tesne pred pečením nákypu.
- Pridala som soľ, kurkumu, muškátový kvet, nastrúhaný muškátový oriešok, muškátový kvet a čerstvo mleté čierne korenie.
- Všetko som spolu vyšľahala vidličkou.
- Primiešala som nastrúhaný syr.
- Pridala som posekanú petržlenovú vňäť.
- Primiešala som múku a základ bol pripravený.
- Pridala som pripravený karfiol a udusené vychladnuté šampiňóny na cibuľke.
- Po dôkladnom zmiešaní som celú masu naliala do jenskej misy, vymazanej maslom a vysypanej strúhankou. Môžete použiť pekáčik alebo akúkoľvek zapekaciu nádobu.
- Vložila som do trúby vyhriatej na 170 stupňov a piekla som odokryté cca 50 minút.
- Podávala som s varenými zemiakmi, omastenými maslom a posypanými petržlenovou vňaťou. Je vynikajúci za tepla, ale i za studena, je veľmi jemnej a príjemnej chuti.
Výborne sa k nemu hodí paradajkový šalát.