Jemný karfiolový nákyp so šampiňónmi a so syrom /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Tento karfiolový nákyp pripravujem so šampiňonmi, strúhaným syrom a kyslou smotanou. Je to ľahká večera, veľmi jemnej chuti.Podávala som s novými zemiačikmi, omastenými maslom a posypanými petržlenovou vňaťou

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Postup

  1. Karfiol som rozdelila na ružičky, obvarila som ich vo vriacej osolenej vode asi 5 minút, viac netreba, budú sa ešte piecť v nákype. Scedila som ho a keď vychladol, pokrájala som ho na malé kúsky.
  2. Nastrúhala som syr.
  3. Posekala som petržlenovú vňať.
  4. Šampiňony som pokrájala na plátky a podusila som ich na posekanej cibuľke v rozohriatom oleji na panvici, potom som ich nechala úplne vychladsnúť.
  5. Do misy som rozklepla vajcia.
  6. Pridala som kyslú smotanu. Kto chce mať ešte nadýchanejší a jemnejší nákyp, oddelí žltka a bielky. Kyslú smotanu pridá k žltkom a vyšľahaný sneh z bielkov pridá k mase až na záver tesne pred pečením nákypu.
  7. Pridala som soľ, kurkumu, muškátový kvet, nastrúhaný muškátový oriešok, muškátový kvet a čerstvo mleté čierne korenie.
  8. Všetko som spolu vyšľahala vidličkou.
  9. Primiešala som nastrúhaný syr.
  10. Pridala som posekanú petržlenovú vňäť.
  11. Primiešala som múku a základ bol pripravený.
  12. Pridala som pripravený karfiol a udusené vychladnuté šampiňóny na cibuľke.
  13. Po dôkladnom zmiešaní som celú masu naliala do jenskej misy, vymazanej maslom a vysypanej strúhankou. Môžete použiť pekáčik alebo akúkoľvek zapekaciu nádobu.
  14. Vložila som do trúby vyhriatej na 170 stupňov a piekla som odokryté cca 50 minút.
  15. Podávala som s varenými zemiakmi, omastenými maslom a posypanými petržlenovou vňaťou. Je vynikajúci za tepla, ale i za studena, je veľmi jemnej a príjemnej chuti. Výborne sa k nemu hodí paradajkový šalát.