Jemný karfiolový nákyp so šampiňónmi a so syrom /fotorecept/
	        Autor receptu: pusta
	         
	        
	        Tento karfiolový nákyp pripravujem so šampiňonmi, strúhaným syrom a kyslou smotanou. 
Je to ľahká večera, veľmi jemnej chuti.Podávala som s novými zemiačikmi, omastenými 
maslom a posypanými petržlenovou vňaťou
| 		  
				  	  
				  	4 - 6 porcie  | 
				  	  
				  	20 minút príprava  | 
				  	  
				  	50 minút  na 170 °C  | 
Postup
- Karfiol som rozdelila na ružičky, obvarila som ich vo vriacej osolenej vode asi 5 minút, viac netreba, budú sa ešte piecť v nákype. Scedila som ho a keď vychladol, pokrájala som ho na malé kúsky.
 - Nastrúhala som syr.
 - Posekala som petržlenovú vňať.
 - Šampiňony som pokrájala na plátky a podusila som ich na posekanej cibuľke v rozohriatom oleji na panvici, potom som ich nechala úplne vychladsnúť.
 - Do misy som rozklepla vajcia.
 - Pridala som kyslú smotanu. Kto chce mať ešte nadýchanejší a jemnejší nákyp, oddelí žltka a bielky. Kyslú smotanu 
pridá k žltkom a vyšľahaný sneh z bielkov pridá k mase až na záver tesne pred pečením nákypu.
 - Pridala som soľ, kurkumu, muškátový kvet, nastrúhaný muškátový oriešok, muškátový kvet a čerstvo mleté čierne korenie.
 - Všetko som spolu vyšľahala vidličkou.
 - Primiešala som nastrúhaný syr.
 - Pridala som posekanú petržlenovú vňäť.
 - Primiešala som múku a základ bol pripravený.
 - Pridala som pripravený karfiol a udusené vychladnuté šampiňóny na cibuľke.
 - Po dôkladnom zmiešaní som celú masu naliala do jenskej misy, vymazanej maslom a vysypanej strúhankou. Môžete použiť pekáčik alebo akúkoľvek zapekaciu nádobu.
 - Vložila som do trúby vyhriatej na 170 stupňov a piekla som odokryté cca 50 minút.
 - Podávala som s varenými zemiakmi, omastenými maslom a posypanými petržlenovou vňaťou. Je vynikajúci  za tepla, ale i za studena, je veľmi jemnej a príjemnej chuti.
Výborne sa k nemu hodí paradajkový šalát.