Jablkový koláč

Jemný jablkový koláčik s jablkovým pudingom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchá príprava, ktorú zvládne každý začiatočník. V dobe blížiacich sa sviatkov aktuálny ako pohostenie.

12
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Suroviny na plnky.
  3. Múku preosejeme do väčšej misy. Pridáme práškový a vanilínový cukor, vajíčka, prášok do pečiva a Palmarin pokrájaný na menšie kúsky. Rukou vypracujeme hladké lepivé cesto. Pomôžeme si ak ruku vždy pomúčime. Cesto dáme do chladničky stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  4. Okrúhly plech (27 cm priemer), vymastíme, vysypeme múkou. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu, viď foto. V mlieku s cukrom uvaríme jablkový puding, ktorý potom zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Jablká umyjeme a nastrúhame, pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu, mleté vlašské orechy (nemusia byť ja som pridala, plnka je tak lepšia).
  5. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy, vytiahneme ho aj na boky, viď foto. Preto, aby nám nevytiekla plnka. Vidličkou popicháme cesto.
  6. Na cesto nanesieme pudingovú plnku a na vrch rozložíme jablkovú plnku.
  7. Menšiu časť cesta rozvaľkáme, ostrôžkou nakrájame pásiky, mriežky, vykrojíme kvietky na ozdobu.
  8. Na koláč poukladáme pásiky cesta do tvaru mriežky a kvietky, viď foto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a koláč pečieme 20 minút. Potom zvýšime teplotu na 190 stupňov, rúru prepneme iba na spodné pečenie a pečieme ešte 15 minút dozlatista.
  9. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.