Jablkový koláč
Jemný jablkový koláčik s jablkovým pudingom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchá príprava, ktorú zvládne
každý začiatočník. V dobe blížiacich sa sviatkov aktuálny ako
pohostenie.
12 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 180-190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Suroviny na plnky.
- Múku preosejeme do väčšej misy. Pridáme práškový a vanilínový cukor, vajíčka, prášok do pečiva a Palmarin pokrájaný na menšie kúsky. Rukou vypracujeme hladké lepivé cesto. Pomôžeme si ak ruku vždy pomúčime. Cesto dáme do chladničky stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Okrúhly plech (27 cm priemer), vymastíme, vysypeme múkou. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu, viď foto. V mlieku s cukrom uvaríme jablkový puding, ktorý potom zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Jablká umyjeme a nastrúhame, pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu, mleté vlašské orechy (nemusia byť ja som pridala, plnka je tak lepšia).
- Väčšiu časť cesta rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy, vytiahneme ho aj na boky, viď foto. Preto, aby nám nevytiekla plnka. Vidličkou popicháme cesto.
- Na cesto nanesieme pudingovú plnku a na vrch rozložíme jablkovú plnku.
- Menšiu časť cesta rozvaľkáme, ostrôžkou nakrájame pásiky, mriežky, vykrojíme kvietky na ozdobu.
- Na koláč poukladáme pásiky cesta do tvaru mriežky a kvietky, viď foto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a koláč pečieme 20 minút. Potom zvýšime teplotu na 190 stupňov, rúru prepneme iba na spodné pečenie a pečieme ešte 15 minút dozlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.