Jablkový koláč

Jemný jablkový koláč z krupicového cesta (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké krupicové cesto ochutené citrónovou kôrou a šťavnaté jablká sú jedna úžasná kombinácia :-) Fantastická jablková rýchlovka z jemného, nadýchaného cesta, ktorú zvládne každý.

35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Celé vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do penista. Následne postupne a striedavo vmixujeme ostatné suroviny. Čiže olej, mlieko a múku, ktorú sme zmiešali s krupicou, práškom do pečiva, sódou bikarbónou a so soľou. Nakoniec pridáme aj nastrúhanú citrónovú kôru. Máme dostať dosť riedke/tekuté cesto, to preto, lebo tá krupica počas pečenia napučí a potrebuje dosť veľa tekutiny.
  2. Následne zmiešame nadrobno nakrájané jablká so škoricou a práškovým cukrom. Čo sa týka jabĺk je lepšie ich očistiť a nakrájať už vopred :-) Škoricu dajte podľa svojej chuti, ale práškový cukor neradím uberať, lebo vďaka nemu je chuť jabĺk v koláči jemnejšia a počas pečenia pustia od cukru jablká aj viacej šťavy :-)
  3. Cesto vylejeme na vymastený, múkou poprášený plech. Na vrch porozdeľujeme jablká a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 30-35 minút. Treba si to radšej sledovať a spraviť aj skúšku ihlou :-)
  4. Koláč necháme poriadne vychladnúť, pokrájame a môžme podávať. Podľa chuti môžeme posypať aj práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť!
  5. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube