Vyprážané ikry

Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vopred sa vám musím ospravedlniť za výnimočne nedostatočný fotomateriál. Na prezentáciu tejto pochúťky som sa rozhodol až v poslenej chvíli, po ochutnaní prvého tucta týchto „medajlónkov“, kedy hneď z panvice putovali do úst. Chuť a záujem nedočkavcov boli veľké a neostal čas na odkladanie pred ich rozložením a dekorovaním na „repre“ porcelánové tanieriky. Doposiaľ sme v našej rodine ikry vyhadzovali, ale po novej skúsenosti sa budú u mňa, hneď za čerstva, pripravovať podľa tejto technológie.

4-6
porcie
15 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dôkladne očistené čerstvé ikry uložíme do pracovnej misy spoločne s ostatnými ingredienciami, dôkladne no jemne premiešame do tekutej konzistencie, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Následne pomocou PL na panvici s horúcim olejom vytvárame jednotlivé „medajlónky” s priemerom 50-70 mm (tenučké, po vypražení asi 2-3 mm „hrubé”). Napodiv ich vyprážanie trvá relatívne dlho, podľa mojeho pozorovania dobrých 5´ na každej strane; odporúčam vysledovať vlastný čas ich občasným nadvihnutím pomocou noža.
  3. Hotové ukladáme na pomocný tanier s papierovým obrúskom a hneď za horúca konzumujeme. My sme nezajedali ničím, ale zapíjali sme ich tmavým ruským čajom. Pri pohľade na spodné dve mi napadla ich podoba s veľkosťou „hostie”, nech mi je moja trúfalosť odpustená, ktorú kňaz počas sv. omše ukazuje veriacim pri pozdvihovaní.
  4. Dovoľujem si vám predstaviť mojeho nového priateľa Alexandra Sašku Panfilova „Ribaka” s jeho, dúfam že nie s posledným úlovkom. Z obidvoch ikernačiek boli „vajíčka” ikry použité na medailóniky, zvyšok vám predstavím v nasledujúcom recepte. Pobehujem po našej spoločnej Mamke Zemi už 8. desaťročie, ale takúto rybaciu delikatesu som ešte nejedol. Vrelo odporúčam túto prípravu ikier aj vám a rád prijmem i vašu konštruktívnu kritiku, či názory. Filety z menšej som pripravil až doma s mladou cuketkou, plátkami paradajky a pečenými paprikami, ochutené marsala-maslovou polevou. Čoskoro taktiež zverejním použitú moju technológiu.