Linecké pečivo
Jemné mandľové linecké kolieska s višňou
Autor receptu: ellie17
Linecké pečivo plnené ríbezľovým džemom ozdobené maslovo-mandľovým krémom a kandizovanou višňou.
|
35-45 porcií |
40 minút príprava |
7-8 minút na 170 °C |
Postup
- Príprava cesta:
Do veľkej misky preosejeme hladkú múku a práškový cukor.
Pridáme vanilkový cukor a štipku soli, premiešame.
Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Končekmi prstov rýchlo vytvoríme drobenku.
Pridáme žĺtky a rýchlo spojíme dohromady. Cesto nehnetieme dlho, len kým sa všetko spojí do hladkej hmoty.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny (ideálne 6–12 hodín).
- Odležané cesto položíme na mierne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 3–4 mm.
Vykrajujeme kolieska s priemerom 4 cm.
Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C (teplovzduch) približne 7–8 minút, kým nemajú len jemne zlato sfarbené kraje.
Necháme kolieska úplne vychladnúť na mriežke.
- Príprava mandľového krému:
Zmäknuté maslo vložíme do misky a šľaháme 2–3 minúty do nadýchanej svetlej hmoty.
Postupne zašľaháme preosiaty práškový cukor.
Pridáme mandľový extrakt a citrónovú šťavu.
Šľaháme ďalšie 2 minúty, kým nevznikne hladký lesklý krém.
Krém vložíme do cukrárskeho vrecka s hviezdičkovou špičkou.
- Na jedno koliesko nanesieme tenkú vrstvu ríbezľového džemu a rovnomerne rozotrieme až k okrajom.
Priklopíme druhým kolieskom.
- Na vrchnú stranu každého kolieska vytlačíme malé množstvo mandľového krému.
Do stredu položíme polovicu alebo celý kus kandizovanej višne.
Necháme mierne zatuhnúť v chlade aspoň 1 hodinu.
- Uchovávame v uzavretej plechovej nádobe v chlade. Pečivo je najlepšie na 2.–4. deň, ale vydrží 2–3 týždne.