Linecké pečivo

Jemné mandľové linecké kolieska s višňou

Autor receptu: ellie17

Linecké pečivo plnené ríbezľovým džemom ozdobené maslovo-mandľovým krémom a kandizovanou višňou.

35-45
porcií
40 minút
príprava
7-8 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava cesta: Do veľkej misky preosejeme hladkú múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor a štipku soli, premiešame. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Končekmi prstov rýchlo vytvoríme drobenku. Pridáme žĺtky a rýchlo spojíme dohromady. Cesto nehnetieme dlho, len kým sa všetko spojí do hladkej hmoty. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny (ideálne 6–12 hodín).
  2. Odležané cesto položíme na mierne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 3–4 mm. Vykrajujeme kolieska s priemerom 4 cm. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C (teplovzduch) približne 7–8 minút, kým nemajú len jemne zlato sfarbené kraje. Necháme kolieska úplne vychladnúť na mriežke.
  3. Príprava mandľového krému: Zmäknuté maslo vložíme do misky a šľaháme 2–3 minúty do nadýchanej svetlej hmoty. Postupne zašľaháme preosiaty práškový cukor. Pridáme mandľový extrakt a citrónovú šťavu. Šľaháme ďalšie 2 minúty, kým nevznikne hladký lesklý krém. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka s hviezdičkovou špičkou.
  4. Na jedno koliesko nanesieme tenkú vrstvu ríbezľového džemu a rovnomerne rozotrieme až k okrajom. Priklopíme druhým kolieskom.
  5. Na vrchnú stranu každého kolieska vytlačíme malé množstvo mandľového krému. Do stredu položíme polovicu alebo celý kus kandizovanej višne. Necháme mierne zatuhnúť v chlade aspoň 1 hodinu.
  6. Uchovávame v uzavretej plechovej nádobe v chlade. Pečivo je najlepšie na 2.–4. deň, ale vydrží 2–3 týždne.