Jemné kuracie mäso s bylinkovým kuskusom a redkvičkovo - uhorkovým šalátom
Autor receptu: martinis
Zdravší nedeľný obed : kuracie prsia dusené s kukuricou a zelenou fazuľkou podávané na
bylinkovo - paradajkovom kuskuse a doplnené redkvičkovo - uhorkovým osviežujúcim
šalátom ;)
1 porcia |
45 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ľahká a jemná chuť kuraciny dusenej so zeleninou vynikne na skvelom bylinkovo - paradajkovom kuskuse a mierne pikantnú chuť vyvažuje osviežujúci šalát z chrumkavých redkvičiek a šťavnatej uhorky : to je nedeľný obed podľa mňa :O)
- Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kocky. Tie okoreníme jemne pikantným korením na hydinu (obsahuje soľ, takže už nesolíme). V panvici rozhorejeme olej, prudko na ňom mäso opečieme, potom podlejeme zeleninovým vývarom a pridáme po hrsti kukurice aj zelenej fazuľky. Všetko spolu necháme dusiť, kým si pripravujeme zvyšnú časť obeda :))
- Šalát pripravíme veľmi rýchlo a jednoducho, ako vždy - zeleninu umyjeme a podľa potreby očistíme. Redkvičky poprekrajujeme na štvrtinky, uhorky nakrájame na nerovnomerné polkolieska a natrháme k nim aj listy polovice menšieho šalátu.
- V malej zaváraninovej fľaške "vyšejkujeme" pol deci vody, šťavu z polovice citróna, štipku hnedého cukru aj soli. Zálievkou zalejeme šalát a premiešame, rozložíme na polovicu veľkého taniera.
- Vo svojich zásobách som obajvil už pripravený bylinkový kuskus, ale možno si ho hravo pripraviť aj doma. Budeme potrebovať 100 g kuskusu a bylinky podľa chuti - ja zvyknem použiť bazalku, oregano, majoránku a trošku tymiánu. Všetko jednoducho zmiešame a zalejeme vriacou vodou (250 ml) a necháme pod prikrývkou vsiaknuť všetku tekutinu.
- Obohatiť ho môžme dokonca aj o červenú farbu a to tak, že do napučaného kuskusu primiešame poriadnu lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku. Na záver dochutíme lyžičkou masla a premiešame, prípadne osolíme.
- Na zvyšnú polovicu taniera veľa šalátu uložíme kuskus, trošku potlačíme vidličkou, do vzniknutých jamiek uložíme mäkké mäso aj so zeleninou.
- Pre úplnosť dodáme aj zopár prepolených cherry rajčiniek a zopár lístkov petržlenovej vňate. Absolútna delikateska, hotová za pár minút, ktorá chutí ako z reštautárcie ! O:)