Jemné kuracie mäso s bylinkovým kuskusom a redkvičkovo - uhorkovým šalátom

Autor receptu: martinis

Zdravší nedeľný obed : kuracie prsia dusené s kukuricou a zelenou fazuľkou podávané na bylinkovo - paradajkovom kuskuse a doplnené redkvičkovo - uhorkovým osviežujúcim šalátom ;)

1
porcia
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ľahká a jemná chuť kuraciny dusenej so zeleninou vynikne na skvelom bylinkovo - paradajkovom kuskuse a mierne pikantnú chuť vyvažuje osviežujúci šalát z chrumkavých redkvičiek a šťavnatej uhorky : to je nedeľný obed podľa mňa :O)
  2. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kocky. Tie okoreníme jemne pikantným korením na hydinu (obsahuje soľ, takže už nesolíme). V panvici rozhorejeme olej, prudko na ňom mäso opečieme, potom podlejeme zeleninovým vývarom a pridáme po hrsti kukurice aj zelenej fazuľky. Všetko spolu necháme dusiť, kým si pripravujeme zvyšnú časť obeda :))
  3. Šalát pripravíme veľmi rýchlo a jednoducho, ako vždy - zeleninu umyjeme a podľa potreby očistíme. Redkvičky poprekrajujeme na štvrtinky, uhorky nakrájame na nerovnomerné polkolieska a natrháme k nim aj listy polovice menšieho šalátu.
  4. V malej zaváraninovej fľaške "vyšejkujeme" pol deci vody, šťavu z polovice citróna, štipku hnedého cukru aj soli. Zálievkou zalejeme šalát a premiešame, rozložíme na polovicu veľkého taniera.
  5. Vo svojich zásobách som obajvil už pripravený bylinkový kuskus, ale možno si ho hravo pripraviť aj doma. Budeme potrebovať 100 g kuskusu a bylinky podľa chuti - ja zvyknem použiť bazalku, oregano, majoránku a trošku tymiánu. Všetko jednoducho zmiešame a zalejeme vriacou vodou (250 ml) a necháme pod prikrývkou vsiaknuť všetku tekutinu.
  6. Obohatiť ho môžme dokonca aj o červenú farbu a to tak, že do napučaného kuskusu primiešame poriadnu lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku. Na záver dochutíme lyžičkou masla a premiešame, prípadne osolíme.
  7. Na zvyšnú polovicu taniera veľa šalátu uložíme kuskus, trošku potlačíme vidličkou, do vzniknutých jamiek uložíme mäkké mäso aj so zeleninou.
  8. Pre úplnosť dodáme aj zopár prepolených cherry rajčiniek a zopár lístkov petržlenovej vňate. Absolútna delikateska, hotová za pár minút, ktorá chutí ako z reštautárcie ! O:)