Pečené buchty

Jemné buchty s čoko-slivkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Kysnuté buchty patria medzi starú dobrú klasiku, ktorú každý pozná už z detstva.*? Ja sama ich pečiem doma hneď niekoľko, s rôznymi plnkami. Tieto buchty sú jedny z našich obľúbených.

10 ks
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múky, cukor a soľ premiešame najprv lyžicou. Následne pridáme smotanu, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa toho ako múka pije. Vypracujeme si od polomäkkého trochu mäkšie cesto, ktoré sa už pomaly začína oddeľovať od misky? Nakoniec cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka. Cesto zakryjeme a necháme cca 45-60 minút kysnúť. Čas kysnutia záleží aj od izbovej teploty.
  2. Na plnku si pripravíme slivkový lekvár, ale môžete aj iný, celkom podľa vašej chuti. Ja mám domáci, robila ho moja mama? Aby sme lekváru dodali výnimočnú chuť, zmiešame ho s kakaom. Použite čím tmavšie kakao, aby bola chuť čím čokoládovejšia. Takto zmiešaný lekvár chutí naozaj fantasticky.
  3. Nakysnuté cesto pokrájame na 10 rovnakých kúskov, ktoré znova vymiesime krátko do bochníčkov a necháme 20 minút podkysnúť.
  4. Podkysnuté bochníčky rozváľkame a do stredu dáme bohato plnku. Následne uzatvoríme ako klasickú buchtu? Uzatvorené buchty ukladáme spojenou časťou nadol.
  5. Buchty poukladáme na plech s papierom a natrieme ich rozšlahaným vajcom. Napokon dáme buchty bez podkysnutia piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na 30 minút. Pre istotu si to treba ale sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak?
  6. Buchty hneď po upečení natrieme kúskom masla a necháme následne vychladnúť? Mne dve síce praskli, ale na chuti a kráse im to v žiadnom prípade neuberie?
  7. Buchty sú úžasné, mäkučké s ľahučkým cestom?? Som si istá, že vám budú chutiť a že skúšku určite neoľutujete?
  8. Prajem dobrú chuť !
  9. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube