Orechová torta

Jemná oriešková torta s parížskou šľahačkou (bez múky)

Autor receptu: imaginarium

Moje narodeninovo-meninové potešenie. Úžasne ľahunká torta s orieškovým korpusom a najjednoduchším krémom na svete - parížskou šľahačkou.* Torta, ktorú zvládne každý a je úplne bez múky, takže už sa teším, kedy ju znova upečiem pre našich bezlepkových známych.

10
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Krém si treba pripraviť deň vopred. Šľahačkovú smotanu zohrejeme (nesmie vrieť!) a nalámeme do nej čokoládu. Rozmiešame ju do úplneho rozpustenia. Na noc uložíme do chladničky, aby sa dobre vychladila.
  2. Tortovú formu (Ø 23 cm) si vymažeme maslom a rúru dáme vyhriať na 175 °C. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s trstinovým cukrom do peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny varechou jemne zamiešame zmes mletých orechov a sneh. Nalejeme do nachystanej formy a pečieme 35 - 40 minút. Radšej si odskúšame špajdľou, či je korpus prepečený.
  3. Po vychladnutí korpusu môžeme tortu dokončiť. Parížsku šľahačku si vyšľaháme do tuha, korpus rozrežeme na tri časti a naplníme krémom. Časť si necháme aj na potretie vrchu. Ozdobíme podľa seba. Ja som zdobila najjednoduchším možným spôsobom, len jahody v čokoláde a hoblinky bielej čokolády.
  4. Tip: Ja som si tortu najskôr nakrájala, aby som vedela rovnomerne rozložiť jahody a malo to jednu obrovskú výhodu. Nemusela som ju potom krájať pred návštevou, len som ju rovna servírovala.