Jemná krémová paštéta z kuracej pečene (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pečeňové paštéty sú u nás veľmi obľúbené. Táto je bez vajec, je z kuracej pečene, šľahačky a korenín. Má jemnú lahodnú chuť, krémovitú konzistenciu, výborne a ľahko sa rozotiera. Podávala som ju na čerstvom domácom chlebe s mladou cibuľkou a paradajkou. Príprava je jednoduchá, u nás sa rýchlo míňa, lebo je veľmi dobrá, posúvam recept.

1 dávka - pre viac o
porcia
10 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Postup

  1. Kuraciu pečeň som rozmrazila, zbavila blán, žiliek, umyla a nechala som ju dobre odkvapkať od vody, aby pri restovaní neprskala.
  2. V hrnci som rozpustila husaciu masť.
  3. Na strednom plameni na rozohriatej husacej masti som do sklovita orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky - cca 4-5 minút
  4. Pridala som kuraciu pečeň, restovala som ju asi 15 minút, aby bola prepečená aj z vnútra, nie však vysušená, má zostať šťavnatá.
  5. Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením.
  6. Pridala som 1 klinček, 4 guličky celého nového korenia, 1 bobkový list a orestovala som celé asi 1 - 2 minúty, aby korenie uvoľnilo svoju arómu. Klinček,nové korenie, čierne korenie, bobkový list v tomto množstve na 500 g pečene tvorí základné korenie pre paštétu spolu s mletým zázvorom, ktorý som dnes ale nepridala. Ak chcem mať paštétu korenistú, zvýšim množstvo korenín, ale tu nie, má byť jemná.
  7. Do zmesi som pridala 1 prelisovaný strúčik cesnaku, orestovala som len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu. Pridala som majorán, ten som nerestovala, aby paštéta nemala horkastú chuť, ale...
  8. ihned som priliala sladkú smotanu, nechala zovrieť, ale som ju nevarila, vypla som plameň a celú zmes som nechala úplne vychladnúť. Koreniny som ponechala v nej, rozmixujú sa s ostatnými ingredienciami a paštétu ešte správne dochutia.
  9. Vychladnutú zmes som ponorným mixérom rozmixovala úplne do hladka, výsledná zmes je pomerne riedka, tekuá, ale neskôr v chladničke primerane stuhne na krém.
  10. Kým bola zmes tekutá, naplnila som ju do vhodných nádobiek a odložila na 4 hodiny do chladničky, aby stuhla na paštétu. Po stuhnutí som zaliala paštétu asi 0,5 cm vrstvou rozpustenej husacej masti, paštéta potom na povrchu neokorá a vydrží v chladničke asi 7 dní bez závad, ak dovtedy vôbec vydrží - je veľmi žravá :-)
  11. Hotovú paštétu som rozotrela na krajec čerstvo upečeného domáceho chleba, podávala som k nej mladú cibuľku, paradajku a čerstvú zelenú zeleninovú papriku s reďkovkami /tie dve nemám ich na fotografii/. Paštéta má vynikajúcu jemnú lahodnú chuť, rýchlo sa míňa, na zajtra asi nezostane od včera :-)