Zemiaková polievka

Jemná krémová kyslá zemiaková polievočka trocha inak

Autor receptu: siuuu

Dnes som sa vrátila k receptu, ktorý mám už veľmi dlho a veľmi dlho som ho už nepripravovala - k jemnej krémovej kyslej zemiakovej polievke, ktorá sa v tomto jesennom počasí hodí.

3-4
porcie
10 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Zemiaky a jablká očistíme a pokrájame na kocky.
  2. Na oleji opečieme pokrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pokrájané zemiaky a jablká, podlejeme vínom (odporúčam kyslejšie kvôli výraznejšej výslednej chuti) a necháme pár minút prevariť, aby sa alkohol odparil.
  3. Následne zalejeme vývarom a povaríme cca 35-40 minút - zemiaky aj jablká musia byť úplne mäkké. Rozmixujeme do hladka, môžeme prepasírovať (ak máte výkonnejší mixér, nebude treba), pridáme smotanu, necháme prevariť, dochutíme soľou a korením. Vypneme, vhodíme plátok masla na zjemnenie (môže a nemusí sa dať). Podávame ozdobené opraženou slaninou a pažítkou.